Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2607 resultaten


ID: 83685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Steenkerkestraat (Veurne)
Landelijk kerkje gelegen ten noorden van de Steengracht, midden een omhaagd kerkhof, omgeven met linden; bakstenen toegangspad geflankeerd door Heilig Hartbeeld. De kerk bewaart een deels romaanse toren 12de eeuw. Het zuidkoor is te dateren circa 1250-1325 en is een waardevolle getuige van de bloei van baksteenarchitectuur in de streek van Veurne tijdens de 13de eeuw. In en rond de Sint-Laurentiuskerk bevinden zich verschillende relicten die verband houden met de wereldoorlogen.


ID: 201060 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Steenkerke

Steenkerkestraat (Veurne)
Belgische militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt afgebakend door een kronkelende beek, een muur met rondboogomlijstingen en lage pilasters aan de voorzijde en opgaande bomen en hagen aan de andere zijden. De officiële Belgische grafstenen zijn in symmetrische rijen aangelegd.


ID: 83689 | Bouwkundig element

Hoeve met rest van wal

Tarwestraat 1 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met rest van wal achter het woonhuis; boerenhuis voorafgegaan door een weide en bereikbaar via onverharde oprit, gemarkeerd door hek en linden; zuidoostkant omzoomd met wilgenrij; kleine boomgaard rechts van oprit.


ID: 83692 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Uilstond 4 (Veurne)
Deels omgracht en omhaagd 19de-eeuws hoevetje van het langgestrekte type. Begraasd erf; deels bewaarde bakstenen stoep. Mooie inplanting ten noorden van bosje. Lange onverharde erfoprit. Langgestrekte type van één bouwlaag met links twee staltraveeën + schuurtje + rechts woongedeelte van drie traveeën onder kort overstekend zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 16944 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Valkenstraat 1 (Veurne)
Hoeve met losse, nagenoeg L-vormige opstelling van bakstenen gebouwen rondom voormalig erf, thans graasland. Verlaten hofstede midden weilanden in nabijheid van kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Voorliggende weide met oprit, omzoomd met doornhaag. Rest van oorspronkelijke omgrachting (?) ten oosten van erf.


ID: 16895 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Vinkemstraat (Veurne)
Altaar onder patronaat van de Augustijnenabdij van Lo vanaf 1174 tot 1803. In 1968 samengevoegd met parochie Wulveringem. Laat-gotische kerk met rijzige westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek; bewaarde gedeelten van de vroegere romaanse kerk in zijbeuken en transept. Roepsteen in oksel van westelijke torengevel met zuidelijke steunbeer. Calvarie van 1732 tegen zuidelijke transeptgevel. Omhaagd kerkhof.


ID: 130982 | Landschappelijk element

Toegangsdreef en gekandelaarde lindenrij kerk Wulveringem

Wulveringemstraat (Veurne)
Op het kerkhof bij de parochiekerk van Wulveringem is het wandelpad rondom afgeboord met een dubbele rij gekandelaarde zomerlindes. Ook de toegangsdreef tot de kerk is langs weerszijden voorzien van een rij lindes.


ID: 17087 | Bouwkundig element

Tuinierswoning van het kasteel Beauvoorde

Wulveringemstraat 12 (Veurne)
Voormalige kleine tuinierswoning, ten zuidwesten van het kasteel Beauvoorde. Alleenstaand arbeidershuisje met omhaagd voortuintje; houten toegangshek. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 134142 | Landschappelijk element

Restant  van villatuin Camille of Les Pelleries

de Bavaylei 105 (Vilvoorde)
Relict (oude bomen, vooral platanen) van een informele tuin van 71 are bij een rond 1873 gebouwde villa met neogotisch paviljoen, in 2003 gesloopt en vervangen door een flatgebouw.


ID: 31534 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en boerenarbeiderswoning

Burgweg 14 (Vleteren)
Oorspronkelijk drie boerenarbeidershuisjes, thans hoevetje met losse, lage bestanddelen en één boerenarbeidershuisje, gelegen in straatbocht rondom een begraasd erf, aan straatzijde afgezet door middel van doornhaag. Ten noordwesten van het erf, boerenhuis van drie traveeën onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op straat, stro + Vlaamse pannen) met één dakkapel, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk stijl- en regelwerk, thans versteend.