Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2605 resultaten


ID: 16948 | Bouwkundig element

Hoeve 't Moerland

Moerkerkestraat 2-3, 4 (Veurne)
Groepering van drie boerenhuizen rondom centraal begraasd erf, bereikbaar ten zuiden via beboomde oprit, gemarkeerd door witgekalkte bakstenen hekpijlers; losse opstelling van witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldak.


ID: 16762 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Oosthoekstraat 3 (Veurne)
Mooi ingeplante en grotendeels omhaagde hoeve van het langgestrekte type (nok parallel aan de straat) met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgekalkte naar het zuiden georiënteerde hoevegebouwen van één bouwlaag; respectievelijk van west naar oost, stal + dwarsschuur + boerenhuis.


ID: 304666 | Bouwkundig element

Begraafplaats Oud Kerkhof

Oude Vestingstraat (Veurne)
19de-eeuwse begraafplaats met een rijke variatie aan kwalitatief hoogstaande graftekens uit de 19de en 20ste eeuw. Op de begraafplaats zijn eveneens militaire ereperken en heldenhuldezerken terug te vinden.


ID: 16929 | Bouwkundig element

Pastorie

Pastoor Henri Scherpereelstraat 28 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde, zie resterende gracht, pastorie, midden omhaagde tuin, bereikbaar via bakstenen toegangsbrug; sterk verwoest tijdens Eerste Wereldoorlog, waarna hersteld.


ID: 16939 | Bouwkundig element

Hoeve Korenschuld

Presendestraat 17 (Veurne)
Mooi gelegen hoeve met losse bestanddelen: boomgaard ten oosten van boerenhuis; geheel omringd met wilgen en abelen. Onverharde oprit, geflankeerd door kleine, achtzijdige veldkapel.


ID: 17006 | Bouwkundig element

Hoeve Klangeveurst en Langheveust

Reningheersdijkstraat 8 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse lage bestanddelen onder zadeldaken rondom verhard rechthoekig erf; vaalt achter de dwarsschuur ten noordoosten.


ID: 16922 | Bouwkundig element

Hoeve De groene haag

Roesdammestraat 21-22 (Veurne)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom verhard erf met vaalt.


ID: 16893 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

St-Janswegel 3 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom verhard erf. Ten westen, met populieren afgezoomde straatzijde; vaalt achter de stalling. Ten zuidoosten: rest van omwalling en met bomen omzoomde weide misschien verwijzend naar ligging van thans verdwenen hoevegebouwen.


ID: 83685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius met kerkhof

Steenkerkestraat (Veurne)
Landelijk kerkje gelegen ten noorden van de Steengracht, midden een omhaagd kerkhof, omgeven met linden; bakstenen toegangspad geflankeerd door Heilig Hartbeeld. De kerk bewaart een deels romaanse toren 12de eeuw. Het zuidkoor is te dateren circa 1250-1325 en is een waardevolle getuige van de bloei van baksteenarchitectuur in de streek van Veurne tijdens de 13de eeuw. In en rond de Sint-Laurentiuskerk bevinden zich verschillende relicten die verband houden met de wereldoorlogen.


ID: 201060 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Steenkerke

Steenkerkestraat (Veurne)
Belgische militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt afgebakend door een kronkelende beek, een muur met rondboogomlijstingen en lage pilasters aan de voorzijde en opgaande bomen en hagen aan de andere zijden. De officiële Belgische grafstenen zijn in symmetrische rijen aangelegd.