Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 305792 | Landschappelijk element

Drevenpatroon van zomereik Kasteeldomein Poeke

Kasteelstraat, Poekedorpstraat (Aalter)
Dit drevenpatroon is een nog intact gehouden deel van het meer uitgestrekte 18de-eeuwse complex. Tijdens 19de-eeuwse aanpassingen is het drevenpatroon gewijzigd of zijn bepaalde dreven ingekort. De bomenrijen zijn aanplant met zomereiken. Het beheersplan voor het kasteeldomein van Poeke beoogt het behoud en herstel van dit waardevolle drevenrestant.


ID: 305793 | Landschappelijk element

Beukenlaantje Kasteeldomein Poeke

Kasteelstraat, Poekedorpstraat (Aalter)
Tijdens 19de-eeuwse aanpassingen van het park werd een slingerend beukenlaantje aangelegd dat de verbinding maakt vanuit het park van Poeke naar het dorp van Lotenhulle.


ID: 305795 | Landschappelijk element

Relict lindedreven Kasteeldomein Poeke

Kasteelstraat, Poekedorpstraat (Aalter)
In het kasteeldomein van Poeke zijn de aan water gebonden dreven en lijnaanplantingen langs de Poekebeek, kasteelvijver en –grachten aangeplant met linden. In dit aangeduide deel zijn de dreefbomen gekapt en is enkel nog de stronkopslag van de lindebomen aanwezig. Belangrijk genetisch plantmateriaal uit de 18de eeuw kan hier mits een goed aangepast beheer in stand gehouden worden.


ID: 305796 | Landschappelijk element

Zichtas met bruine beuken kasteeldomein Poeke

Kasteelstraat, Poekedorpstraat (Aalter)
Vanuit het kasteel is een deel van de noordelijk georiënteerde zichtas aangeplant met bruine beuken, het andere deel van de zichtas verloopt door een landschapstuin. Samen zijn ze het resultaat van 19de-eeuwse aanpassingen van het kasteeldomein.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 33363 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Goed te Lake

Knesselaarsestraat 67 (Aalter)
Ver achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Brugse Vaart op de grens met Sint-Maria-Aalter en oorspronkelijk rechthoekig omgracht. Heden toegankelijk via een lange notelarendreef en ijzeren hek tussen betonnen pijlertjes ten zuidoosten.


ID: 35008 | Bouwkundig element

Goed te Leurebroek

Leurebroekdreef 2 (Aalter)
Hoeve gelegen buiten ronde omwalling, heden enkel sporen van omgrachting en vijver, met rechte populierendreef naar de straat. Grootste hoeve van de gemeente.; vermeld in 1626. Boerenwoning van 1824 met bakstenen lijstgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak met klokkenstoel. L-vormige schuur en stallen met mestvaalt ervoor, gedateerd 1835.


ID: 34639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Loveld met park

Loveldlaan 47 (Aalter)
Kasteel op L-vormig grondplan, gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect Flanneau en opgetrokken uit bak- en natuursteen met enorm leien dak in een vereenvoudigde classicerende zogenaamd Franse stijl. Rondom het kasteel een door dreven en zichtassen gestructureerd park.


ID: 34642 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Landhuis Nobelstede

Manewaarde 29-33 (Aalter)
Rechthoekig omgracht goed met heden neotraditioneel kasteeltje van twee bouwlagen opgetrokken uit bak- en natuursteen. Oude kern van het gebouw zichtbaar in gecementeerde gevels van rechter gedeelte aan voorkant en het centrale gedeelte van de achtergevel, bij de heropbouw eveneens aangepast in dezelfde stijl. Ten noorden, dienstgebouwen en grote duiventil. In de zuidelijke hoek van het terrein verbond eertijds een ijzeren walbrugje de achterliggende meersen met de tuin en een tuinpaviljoen, beide nu vervallen.


ID: 302736 | Landschappelijk element

Kasteeldreef met drie bomenrijen

Mariahovelaan (Aalter)
Dreef die langs het kasteeldomein de Warandestraat volgt en het kasteel in westelijke richting met de dorpskom van Bellem verbindt en oostwaarts in de richting van Hansbeke en Zomergem verloopt. Het is een asymmetrische dreef met aan de noordzijde één bomenrij en aan de zuidzijde twee bomenrijen met een tussenliggend fietspad. Het bomenbestand is gemengd en bestaat uit bruine beuk, gewone beuk en bijmengingen van zomereik en canadapopulier. De noordelijke bomenrij heeft het sterk te verduren gehad en vertoont hiaten.