Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 10716 | Bouwkundig element

Verbindingsdok

Verbindingsdok (Antwerpen)
Verbindingsdok aangelegd in 1869. Een gedenksteen op de westkaai in de kuip van de Willembrug herinnert aan de feestelijke inhuldiging van de doorsteek.


ID: 216126 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Hoboken

Walstraat (Antwerpen)
In noordoostelijke hoek van het Park Broydenborg bevindt zich het oorlogsmonument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen.


ID: 6304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Rubenshuis met tuin

Wapper 9-15 (Antwerpen)
Complex geheel van gebouwen rond rechthoekige binnenkoer met portiek, achterliggende tuin en tuinpaviljoen, ontstaan in 1611-27, wanneer Rubens er, na zijn terugkeer uit Italië in 1608, aan de Wappervaart een eigendom met bestaande woning in traditionele bak- en zandsteenstijl kocht en verbouwde tot woonhuis, een atelier liet bouwen in een italianiserende barok en beide verbond door een barokke portiek, die toegang verleende tot de kruiden- en bloementuin, waarin hij een sierlijk paviljoentje bouwde.


ID: 305183 | Bouwkundig element

Brandweerkazerne en politiebureau

Waterbaan 54-56 (Antwerpen)
Brandweerkazerne en voormalig politiebureau van de gemeente Deurne, omstreeks 1930 opgetrokken in art-decostijl. Hoewel de oprichtingsplannen niet bekend zijn, kan het ontwerp met grote waarschijnlijkheid worden toegeschreven aan gemeentearchitect Edward Van Not, die tezelfdertijd ook de Stedelijke Basisschool op de hoek van de Baron Leroy- en de De Waillystraat voltooide.


ID: 4743 | Bouwkundig element

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Zirkstraat 17-19 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Louis Michiel, naar een ontwerp door de architect Sébastien Van Besten uit 1894. Gedenkplaat voor het geboortehuis van de schilder Gustaaf Wappers.


ID: 4762 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Zwartzustersstraat 13 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak, uit de eerste helt van de 19de eeuw. Mogelijk traditionele kern uit de 17de eeuw.


ID: 81720 | Bouwkundig element

Gedenkzuil

Beukenhofstraat (Anzegem)
Gedenkzuil voor de militaire slachtoffers van de opgeëisten (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Eerste monument, zwaar gehavend in 1918 door beschietingen en afgebroken in 1920. Huidige gedenkzuil opgericht in opdracht van het gemeentebestuur en onthuld op 23 mei 1926. Uitvoering door A. Campers (steenkapper - Brugge) en J. Pollet en C. Verschuere (aannemers - Avelgem).


ID: 81393 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius

Dorpsplein (Anzegem)
Hoger gelegen georiënteerde driebeukige hallenkerk, omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden. Ten zuiden van de kerk, parkje met Lourdesgrot afgezet door ijzeren hekje. Van de oorspronkelijk romaanse kruiskerk van eind 12de, begin 13de eeuw, resteert de vieringtoren met rechthoekig grondplan, het opgaand metselwerk van de transeptvleugels en delen van het in 1686 verbouwde koor. Het driebeukige schip is een wijziging uit de jaren 1820, naar ontwerp van architect L. Vuylsteke.


ID: 81549 | Bouwkundig element

Sterfhuis van Hugo Verriest

Ingooigemplaats 52 (Anzegem)
Vrijstaand, 19de-eeuws herenhuis. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op gepikte plint. Pannen schilddak en omlopende houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in een geriemde (benedenvensters) of geprofileerde (bovenvensters) omlijsting voorzien van sluitsteen. Behouden T-ramen.


ID: 81602 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskerk met kerkhof

Juliaan Claerhoutstraat (Anzegem)
Georiënteerde dorpskerk gelegen binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof tegrond met in het zuidoosten 17 graven van slachtoffers van het Gemenebest. In 1818 wordt de huidige laat-classicistische kerk gebouwd, ter vervanging van de in verval geraakte vroeg-gotische kerk, naar de plannen van Lodewijk Vuylsteke.