Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1672 resultaten


ID: 34837 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Museumstraat 103 (Aalter)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand. In de tuin achter het geboortehuis van F. Grammens richtte het gemeentebestuur van Aalter in 1980 het Historisch Museum van de Vlaamse Strijd op naar ontwerp van J. Lernout.


ID: 213129 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Diestsestraat zonder nummer (Aarschot)
Oorlogsmonument gewijd aan een peloton van het 26ste linieregiment, gesneuveld aan mijlpaal 18 van deze weg.


ID: 41425 | Bouwkundig element

Sint-Rochusmemoriaal en gedenkzuil

Gijzelaarsstraat zonder nummer (Aarschot)
Modern gebouw uit 1965 van architect M. Dessauvage, naast het monument der gefusilleerden van 1914-1918.


ID: 214988 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Grote Markt zonder nummer (Aarschot)
Het oorlogsgedenkteken in blauwe hardsteen, van beeldhouwer Pieter Braecke, is samengesteld uit een gedenkzuil met standbeeld, een schermvormige halfhoge en gebogen muur en een plint met smeedijzeren hekje.


ID: 216057 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Aartselaar

Lindelei zonder nummer (Aartselaar)
Monument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen uit 1948, ontworpen door Harry Verstraelen en uitgevoerd door Leon Corremans.


ID: 135403 | Landschappelijk geheel

Poldergebied van Lampernisse en omgeving

Alveringem (Alveringem), Diksmuide, Lampernisse, Oostkerke, Oudekapelle, Sint-Jacobs-Kapelle (Diksmuide), Eggewaartskapelle, Zoutenaaie (Veurne)
Dit gebied omvat de poldergebieden met graslanddepressie van de zogenaamde Kom van Lampernisse, de Vlavlakte en de aansluitende kleine dorpskernen van Lampernisse, Zoetenaaie, Oostkerke, Sint-Jacobskapelle en Oudekapelle. Het uitgestrekte gebied met sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polders met reliëfrijke graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning, vertoont een grote variatie in poelgronden en geulgronden. De site van het Leenhof Ter Wissche en de verdwenen kerken van Oostkerke en Zoutenaaie vormen bijzondere sporen van (vroeg-)middeleeuwse bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven met walgracht voor. De polder is doorsneden door talrijke vaarten en grachten. De Oude Zeedijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten bieden weidse vergezichten.


ID: 213254 | Bouwkundig element

Gedenkteken militaire doden

Alexis Decarneplein zonder nummer (Alveringem)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de militaire doden van Stavele, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. Op een breed podium met twee niveaus, staat een meerdelig hardstenen voetstuk. Het is voorzien van tekstplaten en bovenaan versierd met een meervoudig geprofileerde kroonlijst. Op de top is een rechtopzittende leeuw met het wapenschild van Stavele aangebracht. Op het voetstuk: op de voorkant een kruis en de namen van de gesneuvelden.


ID: 15808 | Bouwkundig element

Herberg Den Appel

Appelstraat 7 (Alveringem)
Herberg waar in 1917-1918 de Belgische letterkundigen in legerdienst vergaderden, zoals herinnerd wordt op een gedenkplaat tegen de voorgevel. Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw, doch met een in de 19de eeuw aangepaste gevel (behouden muurankers).


ID: 213250 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Bellestraat zonder nummer (Alveringem)
Gedenkzuil ter herinnering aan de militaire doden uit de Eerste Wereldoorlog van Gijverinkhove. Dit gedenkteken is het werk van L. Tanghe uit Brugge.


ID: 15811 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorp 1 (Alveringem)
Laatgotische hallenkerk uit eind 17de eeuw, met 16de-eeuws koor; zuidtransept gedateerd 1656, door middel van muurankers. Verankerd, geel bakstenen gebouw met gebruik van ijzerzandsteen. De kerk vormt samen met het omringend kerkhof, linderij en witgekalkt omheiningsmuurtje met ezelsrug, het middelpunt van het dorp. Tijdens de Eerste Wereldoorlog fungeerde het kerkhof van Alveringem als oorlogsbegraafplaats voor Belgische gesneuvelden. De officieuze begraafplaats voor de pastoors van de gemeente ligt voor het calvariekruis welke ophangt tegen de zuidelijk transeptarm.