Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 81661 | Bouwkundig element

Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

Kapellestraat (Anzegem)
Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen, gesigneerd "J. POLLET, AVELGEM". Opgericht in 1905 en vanaf de Eerste Wereldoorlog gewijd aan de gesneuvelden en opgeëisten. In oorsprong standbeeld van Sint-Arnoldus te paard op arduinen sokkel. Het oude monument werd vermoedelijk reeds een eerste maal vervangen na de Tweede Wereldoorlog (zie oude prentbriefkaarten).


ID: 81748 | Bouwkundig element

Kapel van 1931

Kerkdreef 46 (Anzegem)
Bedehuisje op rechthoekige plattegrond, rode baksteen onder pannen zadeldak. Hoeken gemarkeerd door versneden hoeksteunberen. Spitsboogdeur geflankeerd door twee zuilen met Corinthisch kapiteel, houten vleugeldeur. Zijgevels met spitsboogvensters.


ID: 81565 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor militaire en burgerlijke slachtoffers

Pastoor Verrieststraat (Anzegem)
Gedenkzuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers (Eerste en Tweede Wereldoorlog) gesigneerd door "K. LATEUR", beschaduwd door een treurwilg en gelegen tussen de militaire en de gemeentelijke begraafplaats.


ID: 81505 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weedries 9 (Anzegem)
Aan de straat gelegen historische hoeve met 19de-eeuws uitzicht, vermoedelijk in kern opklimmend tot in de 18de eeuw. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een gekasseid erf. Westelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Gedenkplaat op de hekpijler. Ten oosten het woonhuis, ten noorden de schuur en ten zuiden de stalvleugel. . Woonhuis van zeven traveeën met aflijnende fries en waterlijst. Licht getoogde muuropeningen met deels bewaard houtwerk.


ID: 208187 | Bouwkundig element

Gedenkteken Kampioenschap van Vlaanderen

Dorpsplein (Ardooie)
Gedenkteken naar ontwerp van architect José Cauwe uit Ardooie. Ingehuldigd in 1990 naar aanleiding van de 75ste editie van de dagkoers voor profrenners voor het eerst verreden in 1908. Grotendeels in beton opgetrokken monument van twee rechtopstaande betonblokken op een glooiende sokkel die aan de bovenzijde bekleed met kasseien. Eerste betonblok met kwartholle uitsparing waarop een gestileerde beeltenis van een wielrenner (staal).


ID: 208193 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Dorpsplein (Ardooie)
Gedenkteken voor militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van War Van Asten (Arendonk 1888-Elsene 1958). Gelegen in de kerktuin met grasperken, struiken, hagen en bomen, aan de zuidzijde van de kerk binnen de lage ommuring.


ID: 207921 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Marktplein (Ardooie)
Gedenkteken voor de militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, opgericht circa 1920, oorspronkelijk geplaatst aan de oostzijde van het hoogkoor.


ID: 207946 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentelijk park met gedenkteken voor monseigneur Roelens

Mgr. Roelensstraat (Ardooie)
Gemeentelijk park, met gedenkteken voor monseigneur Roelens, in de voormalige tuin van het huis de Mûelenaere.


ID: 208108 | Bouwkundig element

Gedenkteken

Onze-Lieve-Vrouwstraat (Ardooie)
Gedenkteken, opgericht in 1976 ter herdenking van pater Roger 't Jaekens, lid van de Congregatie van de Heilige Geest, vermoord in Kongolo (Zaïre/ Congo) in 1962. Muurtje in lichtbruine baksteen, met witstenen hoekblokken en arduinen deksteen.


ID: 75440 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kloosterbaan (Arendonk)
Gelegen vooraan op de Heikant, nu op de hoek van de Kloosterbaan en Steendonk, in gebruik genomen in 1899.