Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 33174 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Passendaleplaats 5 (Zonnebeke)
Zichtbepalend hoekhuis uit het begin van de jaren 1920. Drie linker traveeën, afgeschuinde hoektravee en vier rechter traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee dakkapellen onder overkragend zadeldak op schouderstukken. Gedenkplaat met opschrift.


ID: 213311 | Bouwkundig element

Gedenkzuil 85th Canadian Infantry Battalion

Passendalestraat (Zonnebeke)
Gedenkteken op de 'Passchendaele Ridge' ter herinnering aan het 85ste Canadese infanteriebataljon, ook wel de 'Nova Scotia Highlanders' genoemd, en hun rol tijdens de gevechten rond Passendale in oktober 1917.


ID: 305356 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herdenkingsboom en oorlogsgedenkteken Princess Patricia's Canadian Light Infantry

Prinses Patriciastraat (Zonnebeke)
De herdenkingsboom staat bij een oorlogsgedenkteken dat herinnert aan de oprichting in 1914, de gevechten en de slachtoffers van het Canadese infanterieregiment 'Princess Patricia's Canadian Light Infantry' in de Ieperboog.


ID: 305022 | Bouwkundig element

Gedenkmuur 77ste, 114de en 135ste Franse infanterieregiment

Roeselarestraat (Zonnebeke)
Oorlogsgedenkteken, in 1977 opgericht door de Nationale Strijdersbond ter herinnering aan de vele omgekomen Fransen tijdens de maanden oktober-november 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 33195 | Bouwkundig element

Tyne Cot New British Cemetery met Memorial to the missing

Tynecotstraat (Zonnebeke)
Grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld, met ongeveer 12.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van Herbert Baker, met medewerking van J.R. Truelove. Deze begraafplaats omvat het 'Memorial to the missing', waarop de namen van ongeveer 35.000 vermisten zijn gebeiteld, die tijdens de oorlog zijn gevallen. Deze gedenkmuur is ontworpen door Herbert Baker, met beeldhouwwerk van F.V. Blundstone en Joseph Armitage. Op de begraafplaats bevinden er zich vijf Duitse bunkers, waarvan er twee vrij liggen, één onder het centrale 'Cross of Sacrifice' en twee onder het gedenkteken voor de vermisten.


ID: 213312 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Zandvoordeplaats (Zonnebeke)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden uit de Eerste Wereldoorlog, afkomstig uit Zandvoorde. Het gedenkteken is van de hand van A. Derudder uit Comines.


ID: 300994 | Bouwkundig element

Stadskern Zottegem

Arthur Scheirisstraat, Beggaardweg, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Elenestraat, Firmin Bogaertstraat, Graaf van Egmontstraat, Gustaaf Schockaertstraat, Heldenlaan, Hoogstraat, Hospitaalstraat, Kasteelpad, Kasteelstraat, Kazernstraat, Laurens De Metsstraat, Markt, Meerlaan, Molenkouter, Molenstraat, Musselystraat, Neerhofstraat, Nieuwstraat, Noordstraat, Sint-Annastraat, Stationsplein, Stationsstraat, Trapstraat, Vestenstraat, Wolvenstraat, Zavel (Zottegem)
De stadskern van Zottegem situeert zich rondom de Markt waaraan het stadhuis, de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de voormalige dekenij zijn gelegen.


ID: 9600 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Firmin Bogaertstraat 12 (Zottegem)
Gemeenteschool van twee en een halve bouwlaag van vijf traveeën onder schilddak, uit eind 19de eeuw. Baksteenbouw op arduinen plint; sierlijke muurankers. Bouwlagen gemarkeerd door gekorniste lijsten. Links, in het verlengde van het gebouw: poort en aangepaste aanbouw, laatstgenoemde onder zadeldak; linker aanbouw van één travee onder plat dak.


ID: 212482 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument ontworpen door Jules Vits

Heldenlaan (Zottegem)
Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Zottegem.


ID: 9615 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen

Heldenlaan 83-85 (Zottegem)
Burgerhuis van twee bouwlagen, zes traveeën onder vrij steil zadeldak vermoedelijk opklimmend tot midden 18de eeuw, zie zandstenen gevelsteen, gedateerd 1751, links van poort.