Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 215791 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Kerkplein (Zonhoven)
Het gedenkteken op het Kerkplein werd in augustus 1922 onthuld. De bouwkundigen Mouffart en Ghallen maakten waarschijnlijk het ontwerp, en een zekere Harzimont uit Hasselt was vermoedelijk de uitvoerder.


ID: 33153 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor de Nieuw-Zeelandse divisie

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Gedenkzuil voor de Nieuw-Zeelandse divisie, ter herinnering aan de rol van de divisie tijdens de Slag bij Broodseinde op 4 oktober 1917. Het gedenkteken werd onthuld in 1924.


ID: 308372 | Bouwkundig element

Naamsteen Eindoffensief

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Naamsteen, door de provincie West-Vlaanderen opgericht in 1988, ter herinnering aan het Eindoffensief, op het einde van de Eerste Wereldoorlog. De naamstenen werden ontwerpen door J. Vansteenkiste en P.H. Boudens.


ID: 135406 | Landschappelijk geheel

Polygoonbos en Reutelbeekvallei

Beselare, Geluveld, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat het Polygoonbos met de nabijgelegen militaire begraafplaatsen, het weggehucht Reutel en de vallei met de bovenloop van de Reutelbeek met onder meer enkele restanten van het vroegere Reutelbos en het Vijverbos. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Het Polygoonbos of Doelbos heeft een lange geschiedenis als deel van een voormalig abdijbos en later staatsdomein met schietheuvel. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Het huidige bos is het resultaat van heraanplant met vooral naaldhout na de oorlogsvernieling. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 300490 | Landschappelijk geheel

Slagveld Passendale

Passendale, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat een deel van het Slagveld van Passendale met het valleigebied van de Ravebeek en enkele grote militaire begraafplaatsen en gedenktekens in de nabijheid van Passendale. Ook een deel van de spoorwegbedding tussen Roeselare en Ieper is opgenomen. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald de bloedige veldslag van het najaar 1917 waarbij de geallieerden de hoogten rond het dorp Passendale wilden innemen. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en ondergrondse schuilplaatsen voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 33014 | Bouwkundig element

Directeurswoning van de gemeenteschool

Berten Pilstraat 6 (Zonnebeke)
Directeurswoning van de gemeenteschool naar ontwerp van architect H. Hoste van 1922; gevelplaat herinnerend aan het vooroorlogse geboortehuis (1885) van priester-historicus V. Pil. Enige restant van het door Hoste ontworpen modernistische schoolcomplex met vier klassen, bureel en woning; eerste, groter ontwerp (1920) door de gemeenteraad om financiƫle redenen afgekeurd.


ID: 305017 | Bouwkundig element

Gedenksteen militaire slachtoffers

Beselareplaats (Zonnebeke)
Gedenksteen, gerealiseerd door A. Luyten en zoon, ter herinnering aan de militaire slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog, ingehuldigd in 1927.


ID: 33071 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Beselare

Beselareplaats 3, 3A (Zonnebeke)
Enkelhuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak op houten modillons en schoorstukken; onderbroken door dakkapellen onder leien zadeldaken, onder meer bekroond door heksen. Rode baksteenbouw; arduin voor plint, onderdorpels en sluitstenen van de rondbogige muuropeningen.


ID: 213313 | Bouwkundig element

Gedenkzuil 7th Royal Artillery Division 1917

Beselarestraat (Zonnebeke)
Gelegen langs de Beselarestraat, vlakbij huisnummer 40, op circa 1 kilometer ten oosten van de kerk van Zonnebeke, op circa 400 meter ten zuiden van het gehucht Broodseinde.


ID: 33146 | Bouwkundig element

Canadese gedenksite Passendale 1917

Canadalaan (Zonnebeke)
Gedenksite ter herinnering aan de rol van de Canadese troepen en hun immense verliezen tijdens de verovering van Passendale en omgeving in oktober-november 1917, op het einde van de Derde Slag bij Ieper. De gedenksite is na de Eerste Wereldoorlog aangelegd op een aarden heuvel bij 'Crest Farm' en bevat onder meer een gedenksteen uit wit graniet, naar ontwerp van P.E. Nobbs.