Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1988 resultaten


ID: 301444 | Landschappelijk element

Bomenrij van schietwilg

Trekweg (Merelbeke)
De afwateringsgracht bij de trekweg gelegen langs de Schelde-tijarm wordt langs de kant van de weg afgeboord door een bomenrij van schietwilg.


ID: 301165 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Zink (Merelbeke)
Op de kop van een talud en in de bosrand staat een zeer zwaar ontwikkelde opgaande beuk.


ID: 32787 | Bouwkundig element

Messines Ridge British Cemetery met Memorial to the Missing

Nieuwkerkestraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een ontwerp van Ch. Holden en W.C. Von Berg. De begraafplaats omvat een gedenkteken voor vermiste Nieuw-Zeelanders, bestaande uit een rotonde met een 'Cross of Sacrifice' en de namen van de vermisten ingebeiteld, evenals een schuilgebouw op de begraafplaats zelf, met een galerij met colonnade van pseudo-Dorische zuilen. De ommuurde begraafplaats bevat verder nog een 'Stone of Remembrance' en zes perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 200692 | Bouwkundig element

Bethleem Farm East Cemetery

Rijselstraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met graven uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en enkele rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.


ID: 308345 | Bouwkundig element

Bethleem Farm West Cemetery

Rijselstraat (Mesen)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een ommuurde begraafplaats met een 'Cross of Sacrifice' en rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 302860 | Landschappelijk element

Bruine beukengroep bij Calvariekruis

Bruggesteenweg (Meulebeke)
Rond het Calvariekruis staan een zestal bruine beuken, waarvan enkele ondertussen aan de voet met elkaar vergroeid zijn. In het perceel is later ook een zilverlinde bijgeplant. Aan de Bruggesteenweg wordt in 1863 voor het eerst een kruis of kapel afgebeeld op historische kaarten, kort nadat op deze plaats de vroegere Veldmolen werd afgebroken. Bekend is dat gravin Zoé de Jonghe d'Ardoye (1814-1875), rond die tijd, nabij het gehucht Veldhoek een parochiekerk wilde stichten. Dit voornemen werd door de vroege dood van deze adellijke dame niet gerealiseerd. De opgaande bruine beuken rond deze religieuze constellatie dateren van omstreeks 1880. Het geschilderde houten kruis met gekruisigde Christus en opschrift "INRI" is in 2011 gestolen.


ID: 90089 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima met linde

Kleine Roeselarestraat (Meulebeke)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, ook gekend als "kapel van de familie Verkinderen", opgericht in 1949 naar ontwerp van architect Léon Verthé (Ingelmunster). Tegen linde en deels geajoureerde betonnen afsluiting overhoeks geplaatste kapel onder zadeldak (zwarte mechanische pannen) met roodbakstenen puntgevel en gecementeerde plint, naar onderen toe breder uitlopend. IJzeren nokkruis. Naar verluidt gedateerd in achtergevel "1949".


ID: 131059 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef

Etbos (Moerbeke)
Van bij de Moervaart loopt een gekasseide dreef naar het Kasteel Wulfsdonk. De dreef bestaat uit opgaande Hollandse lindes en enkele zomerlindes met zeer veel opslag aan de basis.


ID: 300869 | Landschappelijk element

Kasseiweg Etbos-Terwesttragel

Etbos, Terwesttragel (Moerbeke)
De kasseiweg Etbos-Terwesttragel is gelegen tussen de Moervaart en de Zuidlede en dwarst bijgevolg de Moervaart depressie.


ID: 305812 | Landschappelijk element

Opgaande Amerikaanse eik als vredesboom

Markt (Moerbeke)
Op de Markt in Moerbeke staat een opgaande Amerikaanse eik. Deze boom is in het voorjaar van 1934 aangeplant als vredesboom. Twee vroegere pogingen om op deze plaats een vrijheidsboom te planten mislukten. De olm, geplant op 11 november 1919 als herinnering aan de wapenstilstand stierf af in 1931. In 1932 plantte men een rode beuk, maar ook die bleef maar 1 jaar overeind.