Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1986 resultaten


ID: 132082 | Landschappelijk element

Treuriep Coolsenhof

Schone-Veldstraat 6 (Ninove)
In de tuin bij het Coolsenhof staat een zeldzame treurvorm van de ruwe iep. De boom heeft een mooi ontwikkelde groeivorm en meet een stamomtrek van 331 cm (2011). Iepen hebben het hard te verduren gehad ten gevolge van de iepenziekte. Nagenoeg alle park- en laanbomen zijn afgestorven. Dit exemplaar is bijgevolg één van de nog weinig overlevende iepen.


ID: 306662 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Sint-Kristoffelstraat (Ninove)
Het kerkhof van Pollare ligt rondom de Sint-Christoffelkerk op een helling uitkijkend over de Dender. Rechts van de ingang staat net buiten de kerkhofmuur een imposante beuk. De opgaande boom maakt deel uit van een parkje dat is aangelegd op de oorspronkelijke dries van het dorp. De beuk is mooi uitgegroeid en vormt een beeldbepalend element dat het kerkhof domineert. Op het moment van inventarisatie was de beuk stervende.


ID: 300904 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vredesboom

Sint-Marcellusstraat (Ninove)
In Voorde werd op het pleintje voor de parochiekerk een zomerlinde als vredesboom geplant. Na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog was het gebruikelijk om centraal in het dorp of gemeente een vredesboom te planten, meestal ging dit gepaard met het oprichten van een oorlogsgedenkteken of -monument.


ID: 9517 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin

Sint-Marcellusstraat 11 (Ninove)
Pastorie in bak- en zandsteenstijl, mooi gelegen midden de weiden, in een deels omwalde beboomde tuin. Eénlaags dubbelhuis van negen traveeën onder een schilddak met metalen klokkenruiter, door middel van resterende muurankers gedateerd 1(7)23.


ID: 133300 | Landschappelijk element

Opgaande linden rond driehoekig dorpsplein

Dorp (Olen)
Het driehoekig dorpsplein van Olen is omzoomd door opgaande linden. Het plein gaat terug op een oude drenkplaats.


ID: 133298 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Geerbossen (Olen)
Op het kruispunt van Gerhagen en Geerbossen staat een linde met een boomkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. De ouderdom van deze kapel is niet gekend maar op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1893 is er aan de overzijde van het kruispunt een kruis/kapelletje afgebeeld. Mogelijk ging het om dezelfde boomkapel die, na het afsterven of verdwijnen van de oorspronkelijke boom, een nieuwe thuis vond in een nabijgelegen geschikte lindeboom.


ID: 133299 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Gerheze (Olen)
Op het kruispunt van Gerheze, Doffen en Vierhuizen staat een linde met een boomkapel. De ouderdom van deze kapel is niet gekend maar op de topografische kaart van 1869 is op deze locatie al een kruis afgebeeld met de vermelding van een calvarie.


ID: 77710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Leopoldpark

Leopold II-laan, Leopoldpark (Oostende)
Het Leopoldpark van Oostende werd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd naar ontwerp van Louis Fuchs. Het park omvat tevens enkele elementen die al dan niet in de loop der tijd werden toegevoegd en intussen essentieel en geïntegreerd onderdeel van de parkaanleg zijn, onder meer de brugjes, het bloemenuurwerk (met klok), de parkkiosk en de pergola.


ID: 301035 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Dorp (Oosterzele)
Mooie en evenwichtig ontwikkelde bruine beuk aan de noordzijde van de parochiekerk. Deze beeldbepalende bruine beuk is geplant als vredesboon na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Aan de oostzijde van de kerk is tegen de gevel een oorlogsmonument aangebracht.


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.