Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

215 resultaten


ID: 134220 | Landschappelijk element

Herenboerenparkje van de hoeve Tassin

Tassinstraat 93 (Tienen)
Gesloten hoeve heropgebouwd in 1875 ter vervanging van ouder hoevecomplex uit het midden van de 18de eeuw; boerderij, later ook brouwerij met resten van een informeel, gedeeltelijk ommuurd herenboerenparkje van 42 are; voor de helft bosplantsoen met een heuveltje, sporen van een rondpad en enkele oude bomen.


ID: 132458 | Landschappelijk element

Treures als vredesboom

Oostvleterendorp (Vleteren)
Op Oostvleterendorp staat bij het oorlogsmonument, aan de inkom van het kerkhof, een boom. Het is een grillig gevormde treures die er na de Eerste Wereldoorlog als vredesboom werd geplant.


ID: 215790 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oorlogsmonument  en vredesboom

Pley (Voeren)
Op een hardstenen sokkel staat het beeld van een Belgische soldaat, hij draagt gevechtskledij, een helm en heeft een geweer in de rechterhand. Het beeld staat bij de gekandelaarde linde als vredesboom.


ID: 305882 | Landschappelijk element

Acacia als vredesboom

Sint-Jansstraat (Waregem)
Op 23 november 1919, één jaar na de bevrijding, werd tijdens een herdenkingsceremonie een acacia geplant als vredesboom. Deze werd geplant voor de kerkhofkapel. Tevens werd een arduinen monument geplaatst met de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde Beverse soldaten en de omgekomen burgerlijke slachtoffers. De acacia staat in een verhoogd plantsoen afgezet door een bakstenen muurtje en flankeert de toegang tot het kerkhof.


ID: 131410 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Dorpsstraat (Wetteren)
Langs de Dorpsstraat, op een talud ten noorden van het kerkhof staat een opgaande zilverlinde. Hij werd er als vredesboom geplant na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 305868 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Lode De Boningestraat (Wevelgem)
Naast de kerk van Wevelgem staat een opgaande zilverlinde. Dichtbij de linde stond een oorlogsmonument dat inmiddels verplaatst is naar de Vanackerestraat. De linde heeft een omtrek van 239 cm en een totale hoogte van 23 m.


ID: 306485 | Landschappelijk element

Opgaande linde als herdenkingsboom

Louis Marcelisstraat, Wijngaardlaan (Wezembeek-Oppem)
Aan de zuidzijde van het parkje tussen de Louis Marcelisstraat en de Wijngaardlaan, staat een herdenkingsboom, als onderdeel van een plantsoen. Deze linde is in 1975 geplant als herdenkingsboom, ter nagedachtenis van de bevrijding van de gevangenenkampen in 1945.


ID: 77656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Scheldehoekkapel met herdenkingsboom

Margote (Wichelen)
Neoclassicistische kapel, volgens kerkrekeningen gebouwd in 1844-45 ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder laaghellend zadeldak gedekt met leien en voorzien van een vierkant houten klokkentorentje onder tentdak en kruisje. Jonge linde ter vervanging van oudere vrijheidsboom.


ID: 306238 | Landschappelijk element

Opgaand acacia als vredesboom

St.-Brixiusplein (Wielsbeke)
Naast de kerk van Ooigem staat een opgaande Acacia (Robinia pseudoacacia). Deze boom is wellicht kort na WOI aangeplant als vredesboom.


ID: 304310 | Landschappelijk element

Veteraanlinde als herdenkingsboom bij Wijnegemhof

Turnhoutsebaan (Wijnegem)
In het park bij het Wijnegemhof staat een oude solitaire lindeboom, het is een relict uit een dreef die op de Ferrariskaart (ca 1775) is ingetekend. Ook op de huidige kadasterkaart is de 18de-eeuwse situatie van de tuin, die dateert van voor de heraanleg in Engelse landschapsstijl (ca 1854), nog weergegeven en staat de boom precies in de hoek waar twee dreven elkaar raken. Deze veteraanboom is bijgevolg meer dan 250 jaar oud en is omwille van de verzwakte stambasis zwaar teruggesnoeid. De stam is voor het grootste deel weggerot en bestaat nog uit schilvormige stamfragmenten waarvan er twee over elkaar zijn geschoven.