Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

235 resultaten


ID: 130890 | Landschappelijk element

Sint-Hilariuslinde

Doorn (Oudenaarde)
Op de grens met Oudenaarde, Mullem en Huise, bij het kruispunt van de Doorn met Loweg en Sint-Hilariuslindestraat staat de Sint-Hilariuslinde. Het is een oude linde gelegen binnen het openbare domein van de beschermde kasseiweg "Doorn". De boom staat op een heuveltje en is ooit als opgaande boom aangeplant. De boom heeft een uitgebroken kruin en een zware stamcaviteit.


ID: 130361 | Landschappelijk element

Markeringsboom Marilandicapopulier in 't Bos t'Ename

Kapellestraat (Oudenaarde)
Een opgaande canadapopulier met een stamomtrek van 347 cm (2006) is hier geplant om een gebruiksgrens aan te duiden. De Marilandicapopulier markeert er géén kadastrale grens, maar is een merkpunt die een houw begrenst in het middelhoutbos. De markeringsboom staat bij de beheerders van het bos t’ Ename gekend als pied cornier, dit is een oude Franse benaming uit de bosbouw. De boom is eveneens geplant bij een kruispunt van boswegen.


ID: 130889 | Landschappelijk element

Knotesdoorn Ommelozen Boom

Ommelozen Boom (Oudenaarde)
Langs de Ommelozen Boomstraat, vermoedelijk genoemd naar een reeds lang verdwenen boom, staat een geknotte esdoorn. Hij staat er bij het kruispunt met een losweg en in de hoek van een perceel.


ID: 130895 | Landschappelijk element

Peerie's linde

Pruimelstraat, Westerring (Oudenaarde)
De Hollandse linde bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.


ID: 130696 | Landschappelijk element

Oude gekandelaarde eik

Stouteweg (Oudenaarde)
De gekandelaarde eik staat op het openbare domein en ongeveer 10 meter verwijderd van het kruispunt met Pladutse en Schaapsputte. De boom is waarschijnlijk nog een restant uit de 18de-eeuwse erfbeplanting die we zien op de Ferrariskaart. De boom heeft een holle stam en meet een stamomtrek van circa 4 meter.


ID: 301513 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom

Breekiezel (Oudsbergen)
Hoekboom bij een splitsing van wegen. Deze robuuste eik markeert een wegsplitsing tussen de huidige N730 en Breekiezel in Meeuwen-Gruitrode. Volgens de Atlas der Buurtwegen (1841) (dus vóór de aanleg van de Gewestweg) was de plaats waar nu de knoteik staat een groot perceel dat toen met dennen was bebost en gelegen langs buurtweg 61 in Gruitrode. Mogelijk is de boom geplant naar aanleiding van de aanleg van de verbindingsweg met Bree en markeert hij er, bij het kruispunt, een hoek van een kadastraal perceel.


ID: 212240 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Geknotte linde met boomkapelletje

Drogenbroodstraat (Pittem)
Geknotte linde met eenvoudig Mariakapelletje. De boom gaf zijn naam aan de nabijgelegen herberg "Nieuw Lindeke" op nummer 35.


ID: 211652 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Geknotte es met boomkapel

Eikeldreef (Pittem)
Tegen een knotes aangebrachte metalen boomkapel met polychroom beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 132434 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier als hoekboom

Blekerijweg, Blokstraat (Poperinge)
Een eenzame zwarte populier werd als hoekboom aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 305229 | Landschappelijk element

Kwartjesboom

Mgr. Kerkhofslaan (Riemst)
De opgaande linde zogenaamd ‘Kwartjesboom’ van Val-Meer (Riemst) is een opgaande winterlinde langs een holle weg ten oosten van Meer. Een gekend toponiem in de onmiddellijke omgeving is ‘Op het Peutje’. De boom met opgespijkerd kruis staat in een weide langs de zuidrand van de weg, bij een kruispunt van veldwegen dat opgeheven werd bij de ruilverkaveling Riemst, afgewerkt in 1965.