Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

235 resultaten


ID: 131435 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij wegkruis

Bergstraat, Breebijl (Lierde)
Op de straathoek van Breebijl en Bergstraat staat een wegkruis. Bij het kruis werden twee gekandelaarde lindes aangeplant als kapelbomen.


ID: 33266 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met linden

Hoekje, Kapellestraat (Lievegem)
Door knotlinden omkranst bakstenen kapelletje, opgericht in 1860 onder pastoor Van Dorpe en ingeschakeld in de Sint-Ghislenusommegang.


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 301192 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op kruispunt van wegen

Braambessenstraat, Catharinastraatje, Heirlandstraat (Lokeren)
Op een kruispunt van wegen staat een gekandelaarde linde. Tegen de stam van de boom is een boomkapel bevestigd. vermoedelijk fungeerde de linde ook als grensboom.


ID: 131503 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Taxus met boomkapel op de Kwikkelberg

Kwikkelberg (Lubbeek)
Ten zuiden van Binkom (deelgemeente van Lubbeek) staat op het kruispunt van de Boutersemstraat, Kwikkelberg en Schakelveldstraat een oude taxus (Taxus baccata) met boomkapel.


ID: 131378 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden

Kolpaartstraat (Maarkedal)
Twee gekandelaarde lindes staan bij een kruispunt van wegen en bij een inmiddels verdwenen wegkapelletje. Op het moment van inventarisatie was er veel opslag aanwezig aan de stambasis en kon de stamomtrek van de bomen niet gemeten worden ( omtrek werd geschat op 250 cm), sporen van de wegkapel konden om dezelfde reden ook niet gevonden worden.


ID: 300021 | Landschappelijk element

Kapel- en etagelinde bij kruispunt

Lindeke (Maarkedal)
Bij een kruispunt van voetwegen staat een oude lindeboom. Hij vertoont de kenmerken van een etageboom. De boom bestaat uit een onderste krans met zware afgezette gesteltakken, een tussenetage en doorgaande stam met op het einde een bol.


ID: 133104 | Landschappelijk element

Jan Leenknegtboom

Tenhole (Maarkedal)
Jan Leenknegt is een gerenommeerd glaskunstenaar woonachtig te Ronse. Zijn kunstobjecten worden veelal gepresenteerd en gefotografeerd in het ongerepte landschap waar de lindeboom deel vanuit maakt. Dit landschapselement krijgt via het artistieke werk van Jan Leenknegt veel aandacht en daarom kreeg het zijn naam. De Jan Leenknegtboom is een opgaande boom die langs Tenhole, op een kruispunt van deels verdwenen loswegen, is geplant. Door zijn solitaire inplanting is het een baken in het landschap.


ID: 133105 | Landschappelijk element

Kapelboom De Rode Haan

Turkije (Maarkedal)
Bij de wegkapel De Rode Haan staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende Hollandse linde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. De kapelboom staat bij een kruispunt en vervult bijgevolg tevens de functie van baken, een oriëntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.


ID: 308065 | Landschappelijk element

Kapellinde als kruispuntboom

Heirbaan, Strooistraat (Meise)
Het kruispunt van de Strooistraat met de Heirbaan wordt gemarkeerd door een opgaande Winterlinde met boomkapel.