280 resultaten
ID: 130348 | Landschappelijk element
Achtermaal 29 (Aalst)
Een opgaande winterlinde als welkomstboom bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Winterlinde is als soort eerder zeldzaam, doch hier op Maleveld staan er twee. De oudste van de twee is de gekandelaarde winterlinde als kapel- en hoekboom. Mogelijks is de welkomst linde hiervan een nakomeling en zijn ze genetisch verwant.
ID: 317 | Bouwkundig element
Baardegem-Dorp 52, 52A-C (Aalst)
Semigesloten hoeve van bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf met nieuwe, centrale mestvaalt; erf toegankelijk via een overluifelde inrijpoort. Eenlaags woonhuis van oorspronkelijk zeven traveeën met gevelsteen 1803; grote langsschuur ten noordoosten; wagenhuis met stal ten zuidoosten; lang stalgebouw ten zuidwesten.
ID: 34597 | Bouwkundig element
Brug-Zuid 21-23 (Aalter)
Voormalig herenhuis waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, sedert 1958 tweegezinswoning. Geschilderde, overhoekse hekpijlers geflankeerd door linden. Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met dubbelhuisopstand onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).
ID: 34605 | Bouwkundig element
Eendekooi 18 (Aalter)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen gelegen in de straatbocht aan de bosrand; het hek wordt geflankeerd door linden, aan rechter boom, houten kapelletje. Boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit eind 18de eeuw. Aan de straat, bakhuis met bewaarde oven.
ID: 131952 | Landschappelijk element
Hooggoed 2 (Aalter)
Aan beide zijden van de toegang tot het erf staat een opgaande zomerlinden. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.
ID: 34671 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De hoeve met losse bestanddelen klimt minstens op tot de 18de eeuw en bevindt zich in een boomgaard. Het toegangshek wordt geflankeerd door gekandelaarde linden. Ten westen van het erf bevindt zich een boerenwoning, ten zuiden staat een dwarsschuur, gedateerd 1900.
ID: 130971 | Landschappelijk element
Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De erfbeplanting, bestaande uit een hulsthaag en twee welkomstbomen, bevindt zich langs de westzijde van de Oostmolenstraat te Aalter bij een hoeve met losstaande bestanddelen, die minstens opklimt tot de 18de eeuw en gelegen is in een boomgaard.
ID: 16064 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerselaarstraat (Alveringem)
Kleine 19de-eeuwse veldkapel beschaduwd door linde; gelegen aan oprit van hoeve. Het kapelletje is een witgekalkt, rechthoekig, bakstenen gebouwtje onder zadeldak.
ID: 15979 | Bouwkundig element
Lindestraat 43 (Alveringem)
Op de glooiing naar de IJzer toe, gelegen hoeve met losse, grosso modo T-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf met vaalt, bereikbaar via lange onverharde oprit gemarkeerd door twee linden; rest van de oorspronkelijke omwalling ten noorden van de hoeve. Naar het noorden gericht boerenhuis van twee traveeën links met opkamer + twee traveeën + vijf traveeën lager gedeelte, en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen) met overstekende rand, hoger opgetrokken boven de vier traveeën links en deels mank wegens uitbouw aan achtergevel. In kern vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw.
ID: 81409 | Bouwkundig element
Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse kern. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf. rftoegang gemarkeerd door ijzeren hek en lindeboom. Ten noorden het woonhuis, ten oosten klein stalletje, schuur ten zuiden.