Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

119 resultaten


ID: 134071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wolvendaal

Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.


ID: 303999 | Bouwkundig element

Gekoppelde arbeiderswoningen

Reedijk 42-44 (Merchtem)
Tweewoonst bestaande uit arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen, in spiegelbeeldschema onder één dak, kadastraal geregistreerd in 1905.


ID: 130013 | Landschappelijk element

Haagbeuken topiary

Ten Houte 36 (Merchtem)
Aan de straatzijde van een hoevetje staat een figuursnoeiwerk van haagbeuk. Het geschoren element bestaat uit twee delen opgebouwd langs een gemeenschappelijke centrale stam. De totale hoogte is 4 meter. Het onderste deel is cilindervormig en heeft een diameter van 4 meter en is 2,5 meter hoog. Het bovenste deel is eveneens cilindervormig, doch heeft een afgeronde kop (diameter van 2,8 meter, hoogte 1,5 meter). Dit is een representatief voorbeeld van een boerentopiary zoals die vroeger frequent voorkwamen in boerentuinen.


ID: 300542 | Landschappelijk element

Geschoren hulst in de vorm van een hooimijt

Prindaal 28 (Ninove)
Aan de straatzijde van een hoeve staat een op traditionele wijze geschoren hulst. Het is een goed onderhouden boerentopiary in de vorm van een hooimijt, met een doormeter van 3 meter en een scheerhoogte van 3 meter.


ID: 300539 | Landschappelijk element

Parasolvormig geschoren buxus op stam

Prindaal 37 (Ninove)
In de voortuin van een gesaneerd hoevetje staat een op traditionele wijze geschoren buxus. Het is een goed onderhouden boerentopiary in de vorm van een parasol, met een doormeter van 3,5 meter en scheerhoogte van 3,5 meter.


ID: 131489 | Landschappelijk element

Taxustopiary met diamantkopmotief in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. In het centrale grasveld voor de winterserre werden in een symmetrisch patroon en aan beide zijden van een tennisveld, afzonderlijke taxustopiary aangeplant. Deze topiary worden geschoren met een diamantkopmotief, mogelijk verwijzend naar de dakvorm van de winterserre.


ID: 134075 | Landschappelijk element

Tuin van de Pastorie van de Sint-Paulusparochie

Singel 7 (Opwijk)
Neoclassicistische pastorie gebouwd in 1847 naar ontwerp van architect Louis Spaak met gedeeltelijk ommuurde tuin, oorspronkelijk 25 are 70 centiare, later verkleind tot 21 are.


ID: 300819 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Le Chêneau met tuin

Bogaardenstraat 47, 45A-B (Oud-Heverlee)
De kern van de huidige villa in cottagestijl werd opgetrokken rond 1895 door de Leuvense notaris Armand Ho¬llanders de Ouderaen. In 1902 al eens sterk vergroot, kreeg de villa haar huidige uitzicht in 1939. De remise of tuinierswoning achter de villa is nu een aparte woning. Tuin van oorspronkelijk 1 hectare 16 are 50 centiare; classicistische facelift en aanleg van een 'Franse' parterretuin met balustrades, beelden, vazen, sterrenbosje, charmilles, taxussnoeiwerk… in de late jaren 1930.


ID: 40509 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein ter Deck

Waversesteenweg 244-246 (Overijse)
Groot park met landhuis en bijgebouwen in een neotraditionele bak- en zandsteenstijl met kern uit de 16de-17de eeuw, ingrijpende restauratie uit begin 20ste eeuw onder leiding van architect P. Saintenoy.


ID: 300998 | Landschappelijk element

Twee geschoren hulsttopiary bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Op het molenerf van De tragische molen staan twee geschoren struiken van scherpe hulst. De struiken zijn in de vorm van een hooimijt gesnoeid. Een hooimijt eventueel met bovenop een kip of haan is een van de meest voorkomende topiary op boerenerven. Door de struiken te scheren beperkt men de hoogte en is er geen negatieve beïnvloeding van wind op de molenwieken.