Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

265 resultaten


ID: 300933 | Bouwkundig element

Dorpskern Velzeke-Ruddershove

Beugelstraat, Blarenhoek, Gehuchte, Herenput, Julius Caesarweg, Kerklandstraat, Kerkweg, Knutsegemstraat, Korte Munte, Kouterken, Letterkouter, Lippenhovestraat, Molenlos, Paddestraat, Penitentenlaan, Romeins Plein, Sint-Martinusplein (Zottegem)
De dorpskern van Velzeke-Ruddershove, deelgemeente van Zottegem, bevat onder andere de parochiekerk Sint-Martinus, het klooster van de Grauwe Zusters - Penitenten, de hoeve Schaliënhof en kasseiwegen.


ID: 200870 | Landschappelijk element

Kasseiweg Paddestraat

Paddestraat (Zottegem)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.


ID: 307681 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Bronstraat-Hallestraat

Bronstraat, Hallestraat (Zoutleeuw)
Twee bij elkaar aansluitende kasseiwegen op de grens tussen Booienhoven en Wilderen over een lengte van in totaal 360m. De 290-300cm brede Bronstraat is representatief voor een kasseiweg die homogeen in Tiense kwartsiet is gelegd, met boordstenen in porfier en Tiense kwartsiet. De verharding met kasseien dateert van de 20ste eeuw: tussen 1933-1957.


ID: 302685 | Landschappelijk element

Kasseiweg Koepoortstraat

Jan van Heelustraat , Koepoortstraat (Zoutleeuw)
De Koepoortstraat in Zoutleeuw is een landelijke, gedeeltelijk met (meidoorn)hagen en bomenrijen omzoomde weg door de vallei van de Kleine Gete. Deze historische weg is bijna volledig verhard met kasseien in Tiense kwartsiet, een streekeigen materiaal.


ID: 307679 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Lindeweg-Pijpstraat

Lindeweg, Pijpstraat (Zoutleeuw)
De Lindeweg en Pijpstraat zijn twee op elkaar aansluitende kasseiwegen in Zoutleeuw. Enigszins verhuld achter een steile wegberm ligt de charmante Lindeweg (290m), een holle weg gekasseid met Tiense kwartsiet op de helling van de Keienberg. Minder goed bewaard is de Pijpstraat, vroeger de Groenstraat of buurtweg nr. 10 genoemd. Waar de wegverharding overgaat in kassei en boordstenen van Tiense kwartsiet en een strook porfier ligt de weg er goed bij.


ID: 307631 | Landschappelijk element

Kasseiweg Molenstraat

Molenstraat (Zoutleeuw)
Kasseiweg in Tiense kwartsiet op een deel van het tracé van de Molenstraat (Budingen), meer bepaald de aftakking naar de Gete. Het gekasseide gedeelte (138m) is een onderdeel van een langer tracé dat nu enkel nog als voetweg bestaat.


ID: 307678 | Landschappelijk element

Kasseiweg Oude Kassei

Oude Kassei (Zoutleeuw)
De Oude Kassei is een 520m lange kasseiweg op de grens tussen het gehucht Helen-Bos en Zoutleeuw. Een deel werd al al voor 1871 met kasseien verhard. Tegen 1886 was de hele weg tussen Zoutleeuw en Drieslinter verhard.


ID: 307632 | Landschappelijk element

Kasseiweg Panisbornestraat

Panisbornestraat (Zoutleeuw)
De Panisbornestraat is een kasseiweg die vroeger de hoofdstraat van het gehucht Panisborne (Budingen, Zoutleeuw) tussen Ransberg en de Roelbeek vormde. Een deel van de weg is met Tiense kwartsiet gekasseid, een ander deel in petit granit.


ID: 307680 | Landschappelijk element

Passtraat

Passtraat (Zoutleeuw)
De Passtraat in Dormaal is een 110m lange kasseistrook in Tiense kwartsiet, met boordstenen eveneens in Tiense kwartsiet, aangezet in graniet. Hij maakt deel uit van de dorpskern van Neer-Dormaal met de Sint-Martinuskerk. De Passtraat is vrij laat verhard, tussen 1932 en 1957, wellicht omwille van het lokale belang van het weggetje.


ID: 38449 | Bouwkundig element

Kapel Ter Zwiekeswal

Kerkstraat (Zulte)
Bakstenen kapel met voor- en achtertuitgevel, onder zadeldak, gedateerd 1825.