Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2778 resultaten


ID: 41433 | Bouwkundig element

Aurelianustoren

Orleanstoren (Aarschot)
De toren dateert in zijn huidige vorm uit de 16de-17de eeuw, maar gaat waarschijnlijk terug tot periode waarin Aarschot zijn eerste stadsomwalling kreeg.


ID: 135366 | Landschappelijk geheel

Domeinen Groeningenhof, Solhof en Lillaarschans met omgeving

Aartselaar (Aartselaar), Kontich (Kontich)
Het landschap wordt gevormd door drie kasteeldomeinen, omgeven door een relatief gaaf bewaarde landelijke omgeving. De open ruimte binnen dit gebied is hoofdzakelijk in landbouwgebruik. Het Groningenhof/Kontichshof is een waterkasteel gelegen in de Mandoerse beek, omgeven door een omhaagd landschapspark. De Lillaarschans/Lillaarhoeve is een neoclassicistich kasteeltje, eveneens met ovale omgrachting en beboomd park. Het kasteel Solhof werd voor het eerst vermeld in de 15de eeuw. De huidige site werd aangepast eind 20ste eeuw, doch de basisstructuur bleef bewaard. Naast deze drie kastelen liggen binnen de ankerplaats verschillende hoeven en omringende landbouwgronden. Het kan gekarakteriseerd worden als een coulissenlandschap en in het zuiden de Pannenbossen met rabatten.


ID: 12436 | Bouwkundig element

Kasteel Cleydael

Cleydaellaan 36 (Aartselaar)
Vierkant waterkasteel met trapezoïdaal neerhof aan de noordzijde. Gelegen in de vallei van de Struysbeek, meer bepaald op een eiland gevormd door de splitsing van de Vliet, vanaf dit punt de Struysbeek genaamd.


ID: 31701 | Archeologisch geheel

De Mot

O. L. Vrouwstraat (Alken)
Deze motte is gelegen op de rechteroever van de Kozenbeek te Alken. De vorm nog is af te lezen in de perceelvorm van het kadasterplan en in een lichte terreinverhoging.


ID: 135143 | Landschappelijk geheel

Omgeving Alveringem, Sint-Rijkers en Lovaart nabij Fortem

Alveringem (Alveringem), Lo, Pollinkhove (Lo-Reninge)
Dit gebied omvat het agrarisch gebied ten zuiden van Alveringem. De oostelijke grens wordt gevormd door de Lovaart, vermoedelijk in de 12de eeuw gegraven in een zijvertakking van de Ijzer die een verbinding vormde tussen de bovenloop van de Ijzer en Veurne en aanleiding gaf tot het ontstaan van Fortem als vaartgehucht. De percelen tussen de Lovaart en de steilrand naar het plateau toe liggen veelal onder graslandgebruik. In de valleien treft men soms weilanden aan. Het overige landbouwgebied land is overwegend in gebruik als akkerland. Het landschap is nog vrij kleinschalig met veel landelijke bewoning, kleine onregelmatige percelen en oude wegenpatronen. Verspreid over het plateau liggen nog talrijke archeologische resten van verdwenen hoeves en kastelen, alsook van de voormalige kerk en pastorie van het gehucht Sint-Rijkers.


ID: 135144 | Landschappelijk geheel

Dorpskern Gijverinkhove en depressie van de Bampoelbeek

Alveringem, Gijverinkhove, Hoogstade, Izenberge (Alveringem), Pollinkhove (Lo-Reninge)
Dit gebied ligt volledig op het plateau van Izenberge. Dankzij de vruchtbare kwartaire mantel is dit gebied sinds lang ontgonnen als landbouwland. Rond het brongebied van de Bampoelbeek ligt een grote komvormige depressie. In de depressie zijn geen gebouwen aanwezig. Elders in het gebied liggen heel wat waardevolle en gave hoevecomplexen met aansluitend daarop één of meerdere huisweiden. De rest van het landbouwland is voornamelijk onder akkerland gelegen. Langs weilanden en vlakbij hoeves treft men verspreid bomenrijen, houtkanten en hagen aan. De kerk van Gijverinkhove met kerkhof en de pastorie met ommuurde tuin vallen op in het landschap omdat ze op de hoogste stukken van de omgeving liggen en door de omgevende bomenrij.


ID: 135403 | Landschappelijk geheel

Poldergebied van Lampernisse en omgeving

Alveringem (Alveringem), Diksmuide, Lampernisse, Oostkerke, Oudekapelle, Sint-Jacobs-Kapelle (Diksmuide), Eggewaartskapelle, Zoutenaaie (Veurne)
Dit gebied omvat de poldergebieden met graslanddepressie van de zogenaamde Kom van Lampernisse, de Vlavlakte en de aansluitende kleine dorpskernen van Lampernisse, Zoetenaaie, Oostkerke, Sint-Jacobskapelle en Oudekapelle. Het uitgestrekte gebied met sinds de middeleeuwen in gebruik genomen polders met reliëfrijke graslanden en talrijke sporen van ontvening, kleiontginning en vroegere bewoning, vertoont een grote variatie in poelgronden en geulgronden. De site van het Leenhof Ter Wissche en de verdwenen kerken van Oostkerke en Zoutenaaie vormen bijzondere sporen van (vroeg-)middeleeuwse bewoning. Er komen ook nog meerdere oude hoeven met walgracht voor. De polder is doorsneden door talrijke vaarten en grachten. De Oude Zeedijk vormt een opvallend middeleeuws dijkrelict. De panoramische zichten bieden weidse vergezichten.


ID: 16126 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bromstraat 6 (Alveringem)
Vermoedelijk oorspronkelijk omwalde hoeve met losse U-vormige opstelling van de gebouwen rondom een onverhard erf; boerenhuis op kleine terp. Zou in de 18de eeuw eigendom geweest zijn van het kasteel zogenaamd "Drie Torens" te Brielen. Ten noorden van erf, boerenhuis van vier traveeën + rechts drie opkamertraveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak met overstekende rand, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Ten oosten, dwarsschuur onder licht gebogen zadeldak.


ID: 16118 | Bouwkundig element

Dolfijnhoeve

Dolfijnstraat 1 (Alveringem)
Zogenaamd "Dolfijnhoeve", vermoedelijk teruggaand op het voormalige "Kasteel van Opschoten". Thans hoeve met boerenhuis op terp, aanleunende stallingen en losstaande schuur en nutsgebouwen, gelegen in elkaars verlengde; geen specifiek erf. Rest van oorspronkelijke omwalling ten zuiden. Moestuin voor het huis. Boerenhuis van drie traveeën + één travee met rechts opkamer en één bouwlaag onder aangepast, gebogen zadeldak met ten westen wolfseind en kort overkragende dakrand, uit de 16de eeuw (?) doch met oudere onderkeldering.


ID: 15975 | Bouwkundig element

Huis Klein Kasteeltje

Hoogstadestraat 64 (Alveringem)
Classicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Ten zuiden en westen nog omwald.