Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2779 resultaten


ID: 87624 | Bouwkundig element

Lillo-Fort

Haven Lillo, Havenmarkt, Kazerneplein 4, 10, 4A-C, Omwentelingstraat, Stroomstraat, Tolhuisstraat, Vestingstraat (Antwerpen)
De militaire oorsprong van Lillo gaat terug tot de Tachtigjarige Oorlog toen, in 1578-1580 onder meer de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek werden gebouwd in opdracht van Willem van Oranje.


ID: 10832 | Bouwkundig element

Huis Den Princen van Oranjen

Havenmarkt 4 (Antwerpen)
Voormalige officierswoning, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 306839 | Landschappelijk element

Fragmenten van de Grote Omwalling van de vesting Antwerpen: Wolvenberg en Brilschans

Henri Prostlaan, Marcel Auburtinlaan, Posthofbrug, Uitbreidingstraat (Antwerpen)
Twee fragmenten van de Grote Omwalling van de 19de-eeuwse vesting Antwerpen zijn bewaard gebleven. Samen vormen zij de laatste restanten van de omwalling bij de Berchemsepoort. De twee gebieden staan heden bekend onder de naam Wolvenberg en Brilschans (gemeentepark).


ID: 11279 | Bouwkundig element

Sterckshof

Hooftvunderlei 160 (Antwerpen)
Kasteel met oude kern, heropgebouwd in vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1931-38 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht.


ID: 214800 | Bouwkundig element

Schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog

IJsvogelstraat (Antwerpen)
Deze bunker is een Duitse Feldmassige Ausbau (FA) schuilbunker uit de Tweede Wereldoorlog met wanden in holle betonblokken en een betonnen dakplaat.


ID: 306170 | Bouwkundig element

Schans XI

Ingenieur Haesaertslaan 82 (Antwerpen)
Schans XI maakt deel uit van een reeks van 18 kleine schansen die in de periode 1906-1912 werden gebouwd tussen de Brialmontforten.


ID: 301307 | Archeologisch geheel

Burchtzone

Jordaenskaai (Antwerpen)
De Antwerpse burcht vormt de kern van waaruit de huidige stad zich ontwikkeld heeft en is een zone van zowel lokaal als internationaal wetenschappelijk belang. Zonder enige twijfel bevindt zich in deze zone een zéér goed bewaarde en complexe gelaagdheid met informatie die betrekking heeft op de Romeinse periode van Antwerpen, de vroegmiddeleeuwse periode, de 9de- en 10de-eeuwse handelsstad, de aanleg van de eerste versterking rond deze stad, de vorming van de eigenlijke burchtzone én de verdere materiële evolutie van deze plaats tot op heden.


ID: 4199 | Bouwkundig element

Overblijfselen van de Burchtmuur

Jordaenskaai 24 (Antwerpen)
Aan de oostzijde van nummer 24, in- en uitwendig: overblijfselen van de Burchtmuur van Doornikse kalksteen in onregelmatig verband, 1200-1225 te dateren.


ID: 4602 | Bouwkundig element

Het Steen

Jordaenskaai 4, Steenplein 1 (Antwerpen)
Het Steen en de burchtmuur werden omstreeks 1220-1225 opgetrokken, herbouwd in het eerste kwart van de 16de eeuw door Domien de Waghemakere en Rombout II Keldermans, gerestaureerd en uitgebreid in 1887-1890 door Joseph Schadde, Ferdinand Truyman en Gustave Royers.


ID: 10835 | Bouwkundig element

Rij officierswoningen

Kazerneplein 6-9 (Antwerpen)
Tegen de zuidwal: rij voormalige officierswoningen, van twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, doch vermoedelijk met oudere kern.