Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

392 resultaten


ID: 30705 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Boezingestraat 12 (Ieper)
Wederopbouwhoevetje naar ontwerp van architect A. Duvilers (Brussel) van 1920; aansluitend bij de traditionele regionale hoevebouw.


ID: 30407 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve ‘t Klokhof met Heilig Hartkapel

Oude Kortrijkstraat 75 (Ieper)
De hoevesite gaat minstens terug tot de 18de eeuw. De hoeve werd na de Eerste Wereldoorlog door eigenaar Henri Brutsaert dichter bij de straat heropgebouwd. De kapel bij de erftoegang vervangt het vooroorlogse exemplaar. Bij deze middelgrote wederopbouwhoeve, naar ontwerp van de Mechelse architect Jean-Baptiste Lauwers, is een regionalistische baksteenarchitectuur (met onder meer muurvlechtingen, korfbogige muuropeningen en steunberen) gecombineerd met een landbouwkundig rationeel grondplan met een ruime stalvleugel met voederkeuken en een bij het huis aansluitende bakoven. De herdenkingssteen boven de huisdeur herinnert aan de Prijs des Konings voor hoevewederopbouw van 1922. De hoevenaam ‘t Klokhof uit de wederopbouwperiode verwijst naar het klokkentorentje onder leien spits op het huis, waarvan enkel het klokje bewaard is.


ID: 30884 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Kemp

Pappotstraat 2 (Ieper)
Hoevetje gelegen aan de rand van het bos. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30885 | Bouwkundig element

Hoeve Lindegoed

Pappotstraat 5 (Ieper)
Hoeve heropgebouwd naar ontwerp van C. Schmidt (Poperinge) van 1921, echter niet volledig aansluitend bij het ontwerp; naar verluidt, vooroorlogse hoeve dieperin gelegen. Heropbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30888 | Bouwkundig element

Hoeve Essenhove

Pappotstraat 8 (Ieper)
Hoeve, naar verluidt niet op dezelfde plaats heropgebouwd. Heropbouw teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30633 | Bouwkundig element

Hoeve Vijfwegenhof

Pilkemseweg 134 (Ieper)
Hoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge), naar zeggen van 1921. Wederopbouw, teruggaand op regionale hoevebouw.


ID: 30830 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwhof

Poperingseweg 332 (Ieper)
19de-eeuwse hoeve met losse, U-vormige opstelling van verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak met overstekende rand op houten modillons bij schuur en stallingen, rondom een begraasd erf met centraal graspleintje; omlopende geasfalteerde, deels nog bakstenen stoepen.


ID: 30637 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Madelstede met gedenkkapel en verlaten vooroorlogse site

Ravestraat 24 (Ieper)
De hoeve is in 1921-1922 ex situ heropgebouwd naar plannen van de Ieperse architect Cyrille Schmidt. Aan de straatzijde wordt het ensemble van hoevegebouwen bepaald door de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning, en de inkompartij met kapel en toegangspoort. Door de ex situ-wederopbouw zijn ten noorden van de wederopbouwhoeve de fundamenten van de vernietigde vooroorlogse hoevegebouwen bewaard. Deze vormen een belangrijke getuige van de Eerste Wereldoorlog want de hoeve en de nu verdwenen Franse begraafplaats ertegenover lagen pal in de frontzone. De kapel - een nieuw gegeven na de oorlog - werd in 1922 opgericht.


ID: 30642 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Reningestraat 6 (Ieper)
Wederopbouwhoeve, thans buitenverblijf, teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een erf.


ID: 30638 | Bouwkundig element

Hoevetje

Reningestraat 8 (Ieper)
Pittoresk hoevetje naar ontwerp van architecten Fernand Petit en Jacques Obozinski, uit het begin van de jaren 1920. Wederopbouw teruggaand op de regionale (doorsnee) hoevebouw.