Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

976 resultaten


ID: 32991 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dionysius

Sint Denijsplaats (Wervik)
Georiƫnteerd bedehuis te midden van grastuin afgezoomd met bomen, ter hoogte van het in 1806 opgeheven kerkhof toen overgebracht op circa 250 m ten oosten.


ID: 201077 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Sint Denijsplaats (Wervik)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlog, afkomstig van Geluwe. Dit gedenkteken is na de Eerste Wereldoorlog ontworpen door Huib Hoste.


ID: 306706 | Bouwkundig element

Gehuchtskern Heultje

Gravin de Merodestraat, Heultjedorp, Processieweg, Schoolstraat (Westerlo)
De gehuchtskern van Westerlo-Heultje bestaat uit een gaaf bewaard door dezelfde architect ontworpen geheel van rondom een plein gelegen hoofdgebouwen die een architecturaal ensemble vormen in een eenvoudige neogotische of neotraditionele baksteenarchitectuur. Het ensemble bevat een kerk, pastorie en parochiecentrum met bidtuin met Lourdesgrot rondom een centraal plein dat samen met de verderop gelegen klooster annex school aan de Gravin de Merodestraat de gehuchtskern van Westerlo-Heultje sterk karakteriseert, domineert en structureert. Aan de westzijde van het plein werd een natuurstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht met links een Mariabeeld (1928), rechts een Heilig Hartbeeld.


ID: 216092 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Tongerlo

Kerkplein (Westerlo)
Zandstenen beeld van Christus Koning met namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 216089 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Oevel

Sint-Michielsplein (Westerlo)
Arduinen door taxushaag omgeven gedenkzuil voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen.


ID: 216093 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Zandberg (Westerlo)
Arduinen gedenkteken ter nagedachtenis van de Belgische verkenners die hier op 5 september 1914 sneuvelden.


ID: 71338 | Bouwkundig element

Vlasschuren en wegkruis

Ieperstraat 206 (Wevelgem)
Vlasschuren uit het begin van de 20ste eeuw. Vier beuken van rode verankerde baksteen onder pannen zadeldaken. Tegen zijgevel, houten kruis met gietijzeren Christus onder gebogen zinken afdak, uit dank opgericht na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 71723 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Koningin Fabiolastraat (Wevelgem)
Monument voor de oorlogsslachtoffers van de twee Wereldoorlogen, uitgevoerd door G. Gaudier-Rembaux (Ecaussines), gelegen voor de gemeentelijke basisschool. Vierkante sokkel met concave buiging naar boven, waarop overwinningsfiguur. In de rechterhand kruis en lauwerkrans en in de linkerhand een vlag. Op de voorgrond Belgische helm.


ID: 71467 | Bouwkundig element

Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de   politieke gevangenen

Salinusstraat (Wevelgem)
Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers en de politieke gevangenen (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Monument ingehuldigd in 1919, gesigneerd door "VIAENE-LAGAE KORTRIJK". Beeltenis van een leeuw (witte natuursteen) met tussen de poten een kanonloop, een vlag, een Duitse helm en twee obussen.


ID: 71290 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Vanackerestraat (Wevelgem)
Het oorlogsmonument ter ere van de militaire slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd opgericht in 1920 naar ontwerp van J. Speybrouck (Kortrijk) en T. Viaene-Lagae (Kortrijk). Het monument bevatte aanvankelijk enkel de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, in 1947 werden de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.