Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

976 resultaten


ID: 212639 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Louis Marcelisstraat (Wezembeek-Oppem)
In plantsoen geplaatst oorlogsmonument ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, later uitgebreid naar beide wereldoorlogen.


ID: 76138 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Dorp (Wichelen)
Het herdenkingsteken geplaatst in 1923 is opgedragen aan de gesneuvelde soldaten en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en gedenkt ook de oorlogsslachtoffers van 1940-45. Oorlogsmonument met klassiek vrouwenbeeld staand tegen een afgeknotte obelisk. Volgens signatuur op de sokkel en volgens archiefdocumenten werd het monument en het intussen verdwenen omringende hekwerk geleverd door steenkapper Eduard Rombaux-Roland. Mogelijk is het vrouwenbeeld toe te schrijven aan beeldhouwer Jules Vits van Melle.


ID: 306655 | Bouwkundig element

Beboomd dorpsplein en voetweg

Dorp, Hoogstraat, Zwanewegel (Wichelen)
Het ruime rechthoekige beboomde dorpsplein van Schellebelle, dat minstens bestaat sedert de 17de eeuw, bevindt zich aan de vroegere heerweg Wetteren - Dendermonde. Vanuit de vier pleinhoeken vertrekken oude verbindingswegen en de voetweg Zwanewegel. Op het plein staan een oorlogsmonument en het roephuisje 'Het Kot'.


ID: 77682 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Margote 84 (Wichelen)
Vrijstaande parochiekerk geïntegreerd tussen de overwegende lintbebouwing aan de zuidelijke straatzijde naar ontwerp van architect E. Serrure en ingezegend op 30.10.1872 . Eenvoudige plattegrond van een transeptloze driebeukige kerk met ingebouwde vierkante voorgeveltoren, schip van zeven traveeën eindigend op een vijfzijdig koor; koor geflankeerd door sacristie rechts en een berging links.


ID: 89444 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

13e Liniestraat (Wielsbeke)
Gemeentelijke begraafplaats, gelegen op de plaats van de vroegere Sint-Laurentiuskerk met omringend kerkhof. De kerk wordt verwoest in 1940 en afgebroken in 1956.


ID: 89535 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken voor de Leieslag in 1940

1e Linie-Regimentstraat (Wielsbeke)
Oorlogsgedenkteken voor de Leieslag in 1940, gelegen langs het meest oostelijke pad van het Ooigembos, ontworpen circa 1955 door architect Libeer in opdracht van de heer Bossuyt.


ID: 89654 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Bavokerk

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Kerkhof rondom en ten oosten van de Sint-Bavokerk, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander, aan zuidzijde geflankeerd door de voormalige pastorie.


ID: 89586 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

St.-Brixiusplein (Wielsbeke)
Oorlogsgedenkteken voor militaire, burgerlijke en andere slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht na de Eerste Wereldoorlog door het gemeentebestuur van Ooigem. Oorspronkelijk geplaatst tegen de muur van de pastorietuin, ten noorden van de kerk nabij het kruispunt van de Oostrozebeeksestraat met de Bavikhoofsestraat.


ID: 216164 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Wijnegem

Turnhoutsebaan (Wijnegem)
Oorlogsmonument van 1921 naar ontwerp van Floris de Cuijper en Arhur Smet. Het monument is gelegen aan de ingang van het gemeentelijke park Wijnegemhof.


ID: 14286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wijnegemhof

Turnhoutsebaan 381-385 (Wijnegem)
De Jan Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis zijn twee overblijfselen van het 16de-eeuws kasteel Wijnegemhof, een park en parkbos omgeven het landhuis, de duiventoren en het koetshuis.