Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

772 resultaten


ID: 205532 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blauwhuisstraat 2 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels verhard erf. De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. In 1885 wordt een woonhuis en bijhorende stal op een braakliggend terrein gebouwd. Achter het woonhuis wordt vermoedelijk een bakhuisje gebouwd. Eenlaagse boerenwoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en geïntegreerde stal van twee traveeën onder een pannen zadeldak. Achteraan stal-schuur onder een pannen zadeldak.


ID: 205537 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen en werkhuis

Doornstraat 2 (Wingene)
Lage arbeiderswoning en werkhuis dwars op de straat georiënteerd, en dieper gelegen arbeiderswoning en bakhuis. Beide woonhuizen zijn in kern weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Volgens het kadaster wordt het dwarse woonhuis in 1904 uitgebreid met een volume aan de oostzijde. Werkhuis en bakhuis dateren respectievelijk van circa 1937 en 1960. Lage, dwarse arbeiderswoning van drie traveeën en twee staltraveeën onder een zadeldak (rode Vlaamse pannen). Donkerrode verankerde baksteenbouw met zwartgeschilderde plint. Atelier voor timmerman, dwars op de straat georiënteerd. Verankerde rode baksteenbouw van drie traveeën onder een zadeldak (golfplaten). Achterliggende lage arbeiderswoning met voorliggende tuin en behouden pomp tegen de gevel. Witgeschilderde baksteenbouw van vier traveeën met zwartgeschilderde plint; zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechts een lage aanbouw van één travee onder lessenaarsdak.


ID: 205883 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hellestraat 9 (Wingene)
Lage boerenarbeiderswoning uit de 19de eeuw. Bewaarde pomp op het gekiezeld erf. Weergegeven in de Atlas der Buurtwegen circa 1843. Verankerde, donkerrode baksteenbouw onder zadeldak met aanbouw van een lager volume onder lessenaarsdak.


ID: 205565 | Bouwkundig element

Hoeve

Hereveldstraat 7 (Wingene)
Kleine hoeve met vrijstaande boerenwoning en stal parallel opgesteld rond een onverhard erf met restant van boomgaard. Het woonhuis is weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als een tweewoonst. Circa 1879 wordt het woonhuis verlengd in oostelijke richting. De stal is volgens kadastergegevens gebouwd in 1890. Lage tweewoonst van zes traveeën onder zadeldak met pannen. Stal in baksteen met opgeklampte poorten en deuren. Behouden mestpomp tegen erfgevel.


ID: 205635 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Munkestraat 6 (Wingene)
Woning met geïncorporeerde stal en een tweeledig bakhuis parallel opgesteld rond een onverhard erf. Volgens het kadaster bebouwing van begin 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) wordt op deze plaats een tweewoonst met vrijstaand landgebouw weergegeven. Dit laatste wordt in 1838 omgevormd tot een woonhuis. In 1904 worden de twee woningen samengevoegd tot één woonhuis. Boerenwoning van vier traveeën en twee staltraveeën onder een doorlopend zadeldak. Aan weerszijden een lage aanbouw van één travee onder lessenaarsdak. Behouden schrijnwerk, waterpomp en aalpomp.


ID: 206041 | Bouwkundig element

Hoevecomplex

Torhoutstraat 8-10 (Wingene)
Hoevecomplex opklimmend tot circa 1800. Bestaande uit twee boerenwoningen, nummer 8 met bewaard houtwerk en voorliggende moestuin en nummer 10 gedateerd 1841. Schuur, grote stal met wagenhuisgedeelte, kleine stal, waterpomp en twee grote nutsgebouwen.


ID: 14422 | Bouwkundig element

Pomp gedateerd 1848

Kerkplaats (Wommelgem)
Vierkante arduinen pomp.


ID: 28198 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Driesstraat 24 (Wortegem-Petegem)
Boerenwoning uit begin 19de eeuw, in jaren 1890 in L-vorm verbonden met dienstgebouw. Verankerde gewitte baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten oosten, bakhuis van het enkelvoudig type.


ID: 28131 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Maurusparochie met tuin

Elsegemplein 13 (Wortegem-Petegem)
De pastorie bevindt zich in een met gras begroeide en beboomde tuin met in het midden een vrijstaande pomp. De pastorie en tuin zijn volledig omgracht en toegankelijk via de weg en een brugje links van de kerk. De huidige pastorie werd in 1883 gebouwd in neotraditionele stijl, naar plannen van architect Auguste Van Assche uit Gent. Na oorlogsschade werd ze deels heropgebouwd in 1920-1921.


ID: 28146 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Fabriekstraat 4 (Wortegem-Petegem)
Klein boerenhuisje uit begin 19de eeuw met vijf traveeën onder zadeldak, naar het zuidoosten georiënteerd in grote met gras begroeide en beboomde tuin. Pomp tegen vierde travee.