Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

361 resultaten


ID: 8865 | Bouwkundig element

Topmolen

Hoogkouterbaan (Haaltert)
Inplanting op een driehoekig begraasd plein gevormd door de Bosstraat en de Hoogkouterbaan.


ID: 8898 | Bouwkundig element

Molen De Graeve met molenaarswoning

Iddergemsesteenweg 27-29 (Haaltert)
De Molen De Graeve is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) met gemetselde gaanderij, in 1891 opgericht, samen met een mechanische maalderij en een molenaarswoning.


ID: 85317 | Bouwkundig element

Romp van oliewindmolen De Groten Dorst

Driegotenkouter 28A (Hamme)
Ingekorte romp van de stenen oliewindmolen "De Groten Dorst", van het type bovenkruier (grondzeiler), opgericht voor 1775.


ID: 301112 | Bouwkundig element

Omgeving windmolen De Grote Napoleon

Gasmeterstraat, Guillaumestraat, Kanunnik De Meyerlaan, Kazernestraat, Kleine Gasmeterstraat, Molenaarsdreef, Nijverheidstraat, Posthoornplein, Posthoornstraat, Rozenhoed, Strijderslaan (Hamme)
De omgeving rond de windmolen De Grote Napoleon bestaat uit de molenaarswoning en de dienstgebouwen bij de windmolen, vrijstaande villa’s in de ruimere omgeving en aan de rand van het dorpsgezicht rijwoningen.


ID: 85493 | Bouwkundig element

Windmolen De Grote Napoleon

Posthoornplein (Hamme)
Windmolen De Grote Napoleon is een vroeg 19de-eeuwse stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (bergmolen). De molen is het enige nog volledig bewaarde exemplaar van de 22 windmolens die ooit in Hamme gestaan hebben.


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 80035 | Bouwkundig element

Napoleonsmolen

Napoleonspad 7 (Hamont-Achel)
De Napoleonsmolen is een koren- en olieslagmolen, opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, in Limburg de enige stenen bovenkruier van het type stellingmolen met ronde houten stelling. De molen is gebouwd in 1804, zie inscriptie in witgeschilderde baksteen op de romp: AN XII/ 1804.


ID: 205025 | Bouwkundig element

Koutermolen

Eikenstraat (Harelbeke)
De geschiedenis van de Koutermolen vangt aan in het begin van de 19de eeuw. De huidige molen wordt in 1919 van Deerlijk overgebracht en staat vanaf 1987 op de huidige locatie in het provinciaal domein De Gavers.


ID: 205462 | Bouwkundig element

Site Muizelmolen

Muizelstraat 150, 150A (Harelbeke)
De Muizelmolen is een stenen stellingmolen, gebouwd in 1840 op de plaats van een oudere houten molen. De molen kreeg de naam "Muizel" naar het gehucht van Hulste dat op de heuvelrug tussen de Leie en de Mandel ligt. Bij de molen hoort onder meer een mechanische maalderij uit het interbellum.


ID: 80520 | Bouwkundig element

Site Stermolen

Windmolenstraat (Hechtel-Eksel)
De Stermolen is een vroeg-18de-eeuwse korenmolen van het type houten staak- of standaardmolen met halfopen voet. De molen in Eksel is een van de laatste nog bestaande staakmolens afkomstig uit westelijk Henegouwen die zich onderscheiden door de hoge molenkast, de zware constructie en het zadeldak. De molen bevindt zich op deze locatie sinds 1901. Aan straatzijde bevindt zich de molenaarswoning.