Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

361 resultaten


ID: 308030 | Bouwkundig element

Molen van Schulen

Bokrijklaan (Genk)
De molen van Schulen, oorspronkelijk gebouwd circa 1800, is een korenmolen, van het type bovenkruier, meer bepaald een achtkante houten bovenkruier. Deze molen is één van de drie laatste molens van dit type in Vlaanderen, naast de Toremansmolen in Arendonk en de Schaliënmolen in Tessenderlo. De molen, oorspronkelijk opgericht in Berbroek en in 1851 verplaatst naar Schulen, werd in 1954 overgebracht naar het openluchtmuseum in Bokrijk.


ID: 26968 | Bouwkundig element

Molen Sonneville met molenaarswoning

Heerweg-Noord 33 (Gent)
Stenen beltmolen met doorgang, opgetrokken vóór 1818. De windmolen is eerst gebruikt als oliemolen, later ook als graanmolen. Ensemble met molenaarswoning, stallen en wagenhuis aan een gekasseid molenerf.


ID: 88933 | Bouwkundig element

Romp Hoosmolen met watergang

Mahatma Gandhistraat 32 (Gent)
Romp van een achtkantige stenen grondzeiler, opgetrokken in 1701 voor het droogmalen van het waterrijke gebied van de Bourgoyen. Reeds in 1316 bevond er zich op deze plaats een hoosmolen, die doorheen de jaren meermaals herbouwd werd.


ID: 26242 | Bouwkundig element

Maalderij- en molensite Van Hecke

Nokerstraat 48-50 (Gent)
Maalderij uit 1876 waartegen in 1904 een stenen beltmolen met inrijpoort werd opgetrokken. De woning met nummer 48 is de oude molenaarswoning, die vóór 1830 werd opgetrokken en oorspronkelijk een geheel vormde met de boerenwoning met nummer 50, met 18de-eeuwse kern.


ID: 8735 | Bouwkundig element

Romp van het Meuleken

Astridlaan 188 (Geraardsbergen)
Het Meuleke of Molen Vandevelde is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1860.


ID: 308041 | Bouwkundig element

Molen van de Plankkouter

Groteweg 420A (Geraardsbergen)
De Molen van de Plankkouter is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen).


ID: 52012 | Bouwkundig element

Windmolen Ronsemolen

Brugse baan (Gistel)
De zogenaamde Ronsemolen of Meerlaanmolen situeert zich ten noorden van het park van het kasteel Ter Waere en op het einde van de dreef ten westen van het kasteel. De molen, door Alfred Ronse in 1933 opgericht, is een unieke standaardmolen op een uitzonderlijk hoog torenkot, die fungeerde als graan-, pel- en elektriciteitsmolen.


ID: 52108 | Bouwkundig element

Site van de Oostmolen

Warandestraat 29, 29A-B (Gistel)
De site van de Oostmolen bestaat uit een windmolen, een molenaarswoning met stalvleugel en annex, een achterliggende schuur en een mechanische maalderij. De Oostmolen is een standaardmolen op torenkot, die zowel als koren- als oliewindmolen dienst doet.


ID: 75322 | Bouwkundig element

Resten van graanwindmolen

Neerkenweg (Grimbergen)
Oorspronkelijk houten staak- of standaardmolen met open voet gelegen op een molenberg. Enkel de vier teerlingen van Grimbergse kalkzandsteen en de molenberg zijn overgebleven.


ID: 47000 | Bouwkundig element

Graanwindmolen en molenhuizen

Molenstraat 36-37 (Grobbendonk)
De Molen van Bouwel is een vroeg 18de-eeuwse korenwindmolen van het type houten standaardmolen met gesloten voet, die in 1925 op de huidige locatie werd geplaatst ter vervanging van een vernielde standaardmolen. Op de site staan ook nog een molenhuis en molenhoeve.