Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

167 resultaten


ID: 19141 | Bouwkundig element

Kartuizerklooster

Fratersplein 9, 9A, Groenebriel 3 (Gent)
Het klooster Sint-Jan in Eremo werd gesticht in 1456 door de fraters van de Derde Orde van Sint-Franciscus. In de 17de eeuw werd het klooster hersteld en uitgebreid: onder prior Justus de Nokere (1651-1661) werd onder andere een nieuwe kapel gebouwd en een afzonderlijke woning voor de prior. In 1797 richtte Lieven Bauwens in het klooster tijdelijk een katoenspinnerij in. In de 19de en 20ste eeuw ondergingen de gebouwen aanpassingen. In 1907 werd aan Groenebriel naar ontwerp van architect V. Vaerewyck een woning gebouwd voor de geestelijke directeur. De huidige plattegrond van het klooster vertoont een ommuurd domein met een in twee verdeelde rechthoekige binnenplaats. Deze binnenplaats is aan noordzijde begrensd door een U-vormig complex. Volgende gebouwen bevatten de oude kern van het voormalige kartuizerklooster: de voormalige woning van de prior, de verbindingsvleugel met de kapel en de kapel.


ID: 19209 | Bouwkundig element

Algemene kliniek Heilige Familie

Groenebriel 1 (Gent)
Algemene kliniek Heilige Familie, onder leiding van de zusters van de Heilige Jozef, oorspronkelijk zogenaamd spinnersen of spinneskens, opgericht door Johanna Scheerens in 1678. In 1900 werd een nieuw ziekenhuis met neogotische kapel gebouwd. In de loop der hiernavolgende jaren verschillende malen aangepast en uitgebreid. De straatgevels met achtereenvolgens het klooster met neogotische inslag, vleugels in neotraditionele stijl en onder invloed van Nieuwe Zakelijkheid weerspiegelen deze bouwcampagnes.


ID: 20457 | Bouwkundig element

Polikliniek Rerum Novarum

Hoogstraat 36 (Gent)
Nieuwe bouw van circa 1970, waarvan de oorspronkelijk de twee rechtse, nu de vier rechtse, traveeën aanleunen bij het Hotel Reylof.


ID: 18367 | Bouwkundig element

Ziekenhuis Institut Moderne pour Malades

Koningin Fabiolalaan 57 (Gent)
Eerste ziekenhuis in Gent voor mensen met vrije filosofische overtuiging, opgericht in 1909-1910 naar ontwerp van architect O. Vande Voorde. Volgens een bouwaanvraag van 1932 uitgebreid naar ontwerp van architect F. Coppieters. Latere uitbreiding met polikliniek, volgens bouwaanvragen van 1951.


ID: 18423 | Bouwkundig element

Kasteel Hanus

Kortrijksesteenweg 1026-1028, 1026A (Gent)
Oorspronkelijk kasteel gebouwd door de textielbaron Hanus in 1913 naar ontwerp van de Brusselse architect G. Hobé en bestaande uit een rechthoekig gebouw met slechts één bouwlaag en vier traveeën brede neo-Lodewijk-XVI-getinte voorgevel. In 1938 werd het gebouw verhoogd met één bouwlaag en werd een kapelvleugel gebouwd ten zuiden ervan naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens.


ID: 18414 | Bouwkundig element

Dokterswoning en privé-kliniek dokter De Maeyer

Kortrijksesteenweg 565, 565A (Gent)
Woning en privé-kliniek van dokter De Maeyer, ontworpen in functie hiervan in 1935-37 door architect M. Neerman in nieuwe zakelijkheid aansluitend bij de puristische, kubistische richting beïnvloed door de Nederlandse architect Dudok.


ID: 20734 | Bouwkundig element

Ziekenhuis van de verenigde textielbedrijven

Lieven de Winnestraat 63-65 (Gent)
Gesticht als ziekenhuis van de verenigde textielbedrijven in 1905; omstreeks 1965-66 omgevormd in vrije polikliniek. Baksteenbouw van twee bouwlagen met gebogen gevellijn in de straatbocht.


ID: 18538 | Bouwkundig element

Kliniek Vercauteren-Drubbel

Oktrooiplein 4 (Gent)
Hoekpand, volgens archiefstukken aanvankelijk bebouwd met een rij van vier huizen met twee bouwlagen, van 1839. Een deel daarvan bleef bewaard, namelijk in de vijf linker traveeën aan het Oktrooiplein met rondboogvormige muuropeningen op de benedenverdieping. Hoekpand met Koopvaardijlaan volgens archiefstukken in 1866 vervangen door nieuwe huizengroep van drie en een halve bouwlaag.


ID: 25888 | Bouwkundig element

Wenemaershospitaal

Sint-Veerleplein 9 (Gent)
Ingang en gevels van het Wenemaershospitaal, in 1323 gesticht door Willem Wenemaer en zijn echtgenote Margaretha Sbrunen. De oorspronkelijke gebouwen geschikt rondom een binnenplaats verdwenen in 1872 en werden vervangen door de overdekte Vismarkt. Behouden bak- en zandstenen voorgevel met twee in- en uitgezwenkte toppen van vier en drie traveeën, drie bouwlagen met zadeldak, eertijds op muurankers gedateerd 1564.


ID: 8375 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Gasthuisstraat 2, Grotestraat 20A, Kattestraat 3 (Geraardsbergen)
Groot complex gelegen ten westen van de Markt en de Dender, tussen de Grotestraat, de Gasthuisstraat, de Kattestraat en de Meerstraat.