Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

167 resultaten


ID: 38056 | Bouwkundig element

Dieetkliniek en labo van dokter Martens

Emiel Clauslaan 121 (Deinze)
Voormalige dieetkliniek en labo van dokter Martens gebouwd in villastijl eind de jaren 1930 naar ontwerp van architect L. Viérin. Ruim, achterin bij de Leie gelegen beschilderd bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met twee bouwlagen onder schilddaken.


ID: 38057 | Bouwkundig element

Privé-polikliniek dokter Martens

Emiel Clauslaan 136 (Deinze)
Voormalige privé-polikliniek van dokter Martens, eerste specialist inwendige ziekten en dieetleer, gebouwd door architect Henry van de Velde in 1932. Ingeplant te midden van een omhaagde tuin tegenover zijn woning. Opmerkelijk gebouw in nieuwe zakelijkheid, een voorbeeld van het zuiver functionalistisch bouwen uit die tijd. Gebouw op L-vormige plattegrond, van okerkleurige baksteen met één bouwlaag onder plat dak.


ID: 38003 | Bouwkundig element

Sint-Blasiushospitaal en kapel

Kaaistraat 9-11, 23 (Deinze)
Klooster en school, gesticht in 1816 in het Sint-Blasiushospitaal. Gebouwen op vierkante plattegrond, met ruime binnentuin. Heden voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse bakstenen gebouwen met twee bouwlagen onder zadeldak Eenbeukige kapel van vijf traveeën met driezijdige apsis, onder leien zadeldak met achthoekige torentje onder klokdak, daterend van 1662 en uitbreiding van 1909, laatstgenoemde naar ontwerp van priester-architect P.C.M. Van Loo.


ID: 38006 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw Rustoord

Karel Picquélaan 49 (Deinze)
Als hospitaal, bediend door de zusters van Sint-Vincentius van Deinze, opgericht gebouw in 1910. en ingeplant op H-vormige plattegrond midden in grote omhaagde tuin. Bak- en natuurstenen vleugels met twee bouwlagen onder zadeldaken tussen zijtrapgevels in eclectische stijl met voornamelijk neogotische inslag.


ID: 38027 | Bouwkundig element

Sint-Vincentiusinstituut

Kattestraat 22, Meulenstraat 24, Peter Benoitlaan 40 (Deinze)
Kloostergebouw van 1837, oorspronkelijk vijftien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met eenvoudige rechthoekige vensters en gemarkeerd middenrisaliet. In 1848 bouw van de kapel links en kostschool rechts van 1852. Verdere uitbreidingen. Huidig gebouwenbestand gelegen binnen de driehoek Meulenstraat - Kattestraat en Peter Benoitlaan met voornamelijk vleugels aan de Meulen- en Kattestraat en begrenzende hoge bakstenen muur aan de Peter Benoitlaan.


ID: 48130 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dijkstraat 116-118 (Dendermonde)
Classicistisch herenhuis, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Breedhuis van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met kunstleien, voorzien van een toegevoegde rechthoekige dakkapel. Achtergelegen lagere haakse vleugel van twee bouwlagen onder steil pannen zadeldak met een aandak, teruggaand op 15de-eeuwse vleugel van het vroeger gasthuis.


ID: 48196 | Bouwkundig element

Sint-Blasiusgasthuis

Kerkstraat 113 (Dendermonde)
Het Sint-Blasiusgasthuis was het grootste van de vier gasthuizen die Dendermonde telde. Het oorspronkelijke complex werd in 1914 door brand vernield met uitzondering van de kelders uit 1827 aan de straatzijde en enkele kloostergebouwen. Naar ontwerp van Dendermonds stadsarchitect Fernand de Ruddere en architect Jean Norbert Cloquet werd in 1926 op dezelfde plaats een nieuw ziekenhuis in art-decostijl opgetrokken. Een langsgevel parallel aan de Kerkstraat met ten westen een zuidgeoriënteerde kapel in art-decostijl werden nieuw gebouwd.


ID: 48967 | Bouwkundig element

Militair Hospitaal

Zwijvickstraat 6-8 (Dendermonde)
Het voormalig Militair Hospitaal is een volledig ommuurd beeldbepalend complex gelegen in het centrum van Dendermonde. Het oudste gedeelte, ontworpen door architect Jan-Baptist Segers, bestaat uit drie parallelle panden rond twee binnenkoeren van de straat afgescheiden door een hoge muur met twee poorttoegangen. Door geldgebrek had men in 1865 de werken vroegtijdig moeten staken waardoor de derde vleugel niet afgewerkt was geraakt. Ten zuidwesten, ligt de tegenaan gebouwde jongere L-vormige vleugel met binnentuin, conciërgewoning, poortgebouw en afsluitingsmuur, opgetrokken enkele jaren na 1868, in dezelfde materialen, in eclectische stijl.


ID: 41641 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Koning Albertstraat 12-18, 16A-B (Diest)
Het Sint-Elisabethgasthuis, vroeger Groot Gasthuis genaamd, bestaat sinds 1250 op haar huidige locatie. De klooster- en hoevegebouwen dateren uit de 17de eeuw, de apotheek werd in 1710 geopend en de kapel werd in 1780 heringericht. Het ziekenhuiscomplex herbouwd door het stadsbestuur tijdens het tweede en derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 52271 | Bouwkundig element

Ziekenhuis

De-Billemontstraat 77 (Geel)
Ziekenhuis van 1913-1918 naar ontwerp van J. Van den Plas, sedert 1976 gemeentelijke school voor Bijzonder Lager Onderwijs.