Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93 resultaten


ID: 14479 | Bouwkundig element

Napoleonhoeve

Kruisweg 12 (Wuustwezel)
Voormalige afspanning, woonstalhuis onder zadeldak met ijzeren windvaantje, een postbode te paard voorstellend; te dateren in het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 209307 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Noortweghe met erfbeplanting

Diksmuidse Heirweg 1 (Zedelgem)
Deze hoeve speelde een belangrijke rol in de ontginningsgeschiedenis van het "Vloethemveld". In 1392 was er in deze omgeving al een landbouwuitbating, hoeve omstreeks 1430 vermeld. De oorspronkelijke omwalde hoeve brandde eveneens voor 1623 af. Eind 18de eeuw sprake van de hoeve "genaempt Noortweghe". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve aangeduid met drie gebouwen ten zuidoosten van het erf, in de loop van de 19de eeuw vonden verbouwingen plaats. 19de-eeuws boerenhuis met lange zuidwestvleugel en geïncorporeerde stallingen eventueel met oudere kern. Woning met aangebouwde keuken en bakhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en met recente muuropeningen. Monumentale schuur uit 1871 ten noorden van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een tweede schuur in de zuidhoek van het erf is opgetrokken in gele en rode verankerde baksteen onder zadeldak.


ID: 130923 | Landschappelijk element

Linde met boomkapel

Lindeweg (Zoutleeuw)
Solitaire winterlinde met een boomkapel gelegen op een kruispunt van wegen ten noordwesten van het gehucht Ossenweg. De boom werd geveld door een storm in 2019.