Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93 resultaten


ID: 34605 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Eendekooi 18 (Aalter)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen gelegen in de straatbocht aan de bosrand; het hek wordt geflankeerd door linden, aan rechter boom, houten kapelletje. Boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit eind 18de eeuw. Aan de straat, bakhuis met bewaarde oven.


ID: 211257 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westvoordestraat 33 (Aalter)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen, woonhuis volgens kadasterarchief gebouwd in 1905, in 1941 bijgebouwde dienstgebouwtjes. In de zuidelijke hoek van het met gras begroeid voorerf, boom met Mariakapelletje.


ID: 81715 | Bouwkundig element

Boomkapelletje

Bergstraat 2 (Anzegem)
Boom met houten beglaasd kapelletje met opschrift "AVE MARIA".


ID: 81635 | Bouwkundig element

Goed te Corbie

Varentstraat 27 (Anzegem)
De hoeve vormde het centrum van de gelijknamige heerlijkheid en was in het bezit van de abdij van Corbie, heren van Kaster. De oudste vermeldingen gaan terug tot 1200. Volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling rond deels gekasseid erf. Brede omwalling aangeduid door populieren, waarvan één gelegen aan de erfoprit gemarkeerd wordt door houten kapelletje met heiligenbeeld. Lange gekasseide erfoprit aan het erf gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noordwesten van de hoeve, buiten de omwalling, staakkapelletje met Christus aan het kruis en omgeven door ijzeren hek tussen gerotseerde pijlers.


ID: 207476 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel

Brabantstraat (Ardooie)
Linde met driehoekige geschilderde houten boomkapel, op het kruispunt van de Brabantstraat met de Scharestraat en de Ommegangstraat.


ID: 207533 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met welkomstbomen en boomkapel

Hoogbeverenstraat 26 (Ardooie)
Historische hoeve met bewaard begin-19de-eeuws boerenhuis. Aan de erftoegang twee welkomstlindes met boomkapelletje. Aan de noordzijde het witgekalkte boerenhuis met gepekte plint, van vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen.


ID: 79381 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met omhaagde boomgaard en boomkapel

Bayaerdstraat 28 (Berlare)
Hoeve ingeplant op groot rechthoekig omhaagd perceel met boomgaard en aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers met bolornament. Site met boerenwoning van negen traveeën volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw; mogelijk zelfs ouder. Schuur annex stal, gebouwd circa 1886-1887. Verder nog klein Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrotje en linde met houten beglaasd boomkapelletje.


ID: 84061 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapel Onze-Lieve-Vrouw van Kouter

Meerstraat (Berlare)
Boomkapelletje aan solitaire zomereik in straatbocht, teruggaand op in oorsprong oud boomkapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Kouter. Huidig gewit houten kapelletje bekroond door dito kruisje.


ID: 17281 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenwoning en linde met boomkapel

Perstraat 52 (Beveren)
Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Deur van boerenwoning met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries.


ID: 17307 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Donck

Zandstraat 94 (Beveren)
Hoeve met woonhuis, ruime dwarsschuur en andere aanhorigheden zonder noemenswaardigheden; in het veld gelegen en bereikbaar langs een aarden dreef. Naast het gietijzeren inrijhek, tabernakelkapelletje aan een boom opgehangen. Grote dwarsschuur van dertien traveeën onder zadeldak met brede overstek en sierlijke houten windborden, in twee fasen gebouwd, te beginnen in 1896.