Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93 resultaten


ID: 212240 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Geknotte linde met boomkapelletje

Drogenbroodstraat (Pittem)
Geknotte linde met eenvoudig Mariakapelletje. De boom gaf zijn naam aan de nabijgelegen herberg "Nieuw Lindeke" op nummer 35.


ID: 211652 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Geknotte es met boomkapel

Eikeldreef (Pittem)
Tegen een knotes aangebrachte metalen boomkapel met polychroom beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 211942 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lindes met boomkapel

Puttensdreef (Pittem)
Boomkapel aangebracht tegen één van de twee lindes langs de straat bij nummer 21, die mogelijk een vroegere erfoprit markeerden.


ID: 30954 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boudeweelstraat 3 (Poperinge)
19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken. Centraal gelegen boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met licht verhard voorerf. Ten oosten, moestuin en resten van boomgaard. Ten zuidwesten, dwarsschuur. Achter het boerenhuis, gebetonneerd erf met putvaalt. Ten noordwesten, hopast. Ten noorden, met knotwilgen omzoomde drenkplaats. Licht verharde oprit; aan de straat, toegangshek tussen twee linden onder meer met houten Mariakapelletje rechts.


ID: 23406 | Bouwkundig element

Hoeve

Dwarsweg 10 (Roeselare)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met boomgaard; notelaars, appelaars en perelaars, laatst genoemde naar verluidt in 1911 gekandelaard; meidoornhaag. Behouden bakstenen stoep voor het boerenhuis. Ten zuiden, erftoegang via gietijzeren hek beschaduwd door lindes met rechts Mariakapelletje.


ID: 23418 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Izegemseaardeweg 68 (Roeselare)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, U-vormig opgesteld rondom een onverhard erf. Aan toegang linde met boomkapel.


ID: 23662 | Bouwkundig / Landschappelijk element

't Kasteeltje ter Betse met welkomstlindes

Ter Bets 12 (Roeselare)
Omwalde hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rond een begrint erf. Drie oude welkomstlindes aan erftoegang.


ID: 307763 | Landschappelijk element

Dreef met doorgeschoten haag en kapelboom

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Het pad door de Gallatasbossen wordt geflankeerd door een aantal grote, opgaande zomereiken. Aan de rand van het bos bevindt er zich ook een oude beukenhaag en kapelboom.


ID: 90510 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpshoeve

G. Gezellelaan 10 (Ruiselede)
Dorpshoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Woonhuis met achtergevel aan straatzijde, 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met 18de-eeuwse kern, eventueel nog ouder, zie bouwsporen in de achtergevel. Ten zuiden van het erf ligt het wagenhuis met geïncorporeerde stal. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), wellicht met 19de-eeuwse kern en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. 


ID: 90668 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Knotlinde met boomkapelletje 't Soete Vrouwke

Schoutskruisestraat, Westakkerstraat (Ruiselede)
Boomkapelletje " 't Soete Vrouwke" op de hoek met de Westakkerstraat, opgehangen in een oude linde. De naam, gegeven aan een nabijgelegen stuk grond, komt reeds voor in renteboeken van 1686 van de Gentse Sint-Pietersabdij.