Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93 resultaten


ID: 133032 | Landschappelijk element

Opgaande es met boomkapel

Nattenhaasdonk, Polderdam (Bornem)
Daar waar wegen samenkomen werd een boom geplant en kreeg deze een bijzondere betekenis door er een boomkapel in op te hangen. De Mariaverering kent zijn hoogtepunt in de meimaand, de bomen en de boomkapellen worden tegen dan onderhouden en versiert. Ook hier wordt deze traditie in ere gehouden.


ID: 307139 | Landschappelijk element

Kapel- en kruispuntlinde

Molenhoek (Boutersem)
Waar twee wegen van de Molenhoek samenkomen ligt een voormalige molenaarswoning uit 1782. Op het driehoekig grasplein net voor de woning staat een indrukwekkende opgaande linde. De boom heeft een stamomtrek van 286 cm en een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin. Tegen de stam is een kleine Mariakapel bevestigd.


ID: 79767 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Ghysele met erfbeplanting

Groot Ter Doest 11 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype met erfbeplanting. Tegenaan het woonhuis een vleugel voorzien van twee opkamertraveeën. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder pannen zadeldaken. Toegang tot het erf wordt geflankeerd door twee welkomstlindes met boomkapelletje.


ID: 86262 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve Goed te Brande met linde en boomkapel

Brandsmisstraat 20 (Deerlijk)
Historische hoeve, foncier van de gelijknamige heerlijkheid, die zich uitstrekte over Deerlijk, Moeskroen, Wevelgem en Moorsele. De heerlijkheid was afhankelijk van de heerlijkheid Assche waarvan het foncier gelegen was in het centrum van Deerlijk. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf met linde met kapel. Ten zuiden van het erf boerenhuis met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Ten noorden dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis.


ID: 35369 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kleine Heirenthoek 37 (Deinze)
Hoeve in omhaagde boomgaard met ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste gecementeerde hekpijlers met ernaast linde met kapelletje.


ID: 35529 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Veldestraat 89 (Deinze)
Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de 18de eeuw. IJzeren hek naast linde met houten kapelletje.


ID: 48748 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapel en Mariabeeldje

Hertstraat (Dendermonde)
Op splitsing van wegen staat een linde als kapelboom, met daarin een boomkapelletje en Mariabeeldje. Gewit houten kastje versmallend naar onder toe en bovenaan met stompe hoek onder zadeldak, vormgeving typisch voor de jaren 1950-1960.


ID: 78567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenarbeiderswoning met erfbeplanting

Houtlandstraat 3 (Diksmuide)
Boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling en schuur, uit de jaren 1920. Bij de erftoegang, lindebomen met boomkapelletje, voorts meidoornhagen en restant van boomgaard.


ID: 78231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lindebomen met boomkapel

Maalderijstraat, Veldstraat (Diksmuide)
Aan de hoek met Maalderijstraat, twee lindebomen op de kruising van de Veldstraat en de Maalderijstraat. In één boom hangt een klein boomkapelletje van 1945 met opschrift "O.L.VROUW VAN 'T VELD, BID VOOR ONS".


ID: 13099 | Bouwkundig element

Hoeve Konijnepijp

Zandstraat 8 (Essen)
Boerderij met losse bestanddelen, met woonstalhuis, bakhuis, moestuin en boomgaard, schuur en stallingen.