Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

329 resultaten


ID: 89500 | Bouwkundig element

Tramstatie

Rijksweg 131 (Wielsbeke)
Voormalige "tramstatie". Volgens kadaster gebouwd in 1902 in opdracht van Rijkaard Vanschoebeke uit Sint-Baafs-Vijve. Achteraan werd een aanpalende zwingelarij aangebouwd. Het gebouw was volgens literatuur tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw in gebruik als tramhalte.


ID: 1789 | Bouwkundig element

Station Willebroek

Stationsplein 1 (Willebroek)
Eclectisch stationsgebouw naar ontwerp van 1911 opgericht in 1913-1914, intact en merkwaardig interieur eveneens in eclectische stijl.


ID: 14560 | Bouwkundig element

Tramstation

Dorp 35, 35B (Zandhoven)
Vroeger tramstation heden café In de Klok, gelegen in midden van het dorpsplein.


ID: 40894 | Bouwkundig element

Luchthaven Brussel Nationaal

Luchthaven Brussel Nationaal 1 (Zaventem)
De nationale luchthaven is ingeplant op een omvangrijk terrein dat zich uitstrekt over het noordelijke deel van Zaventem, een deel van Diegem en Steenokkerzeel.


ID: 209386 | Bouwkundig element

Station Zedelgem

Ruddervoordsestraat 65-67 (Zedelgem)
Station van Zedelgem langs de lijn Brugge-Kortrijk. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. In 1845 wordt de Société Anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale opgericht. Deze maatschappij legt eerst in 1846 een spoorweg tussen Brugge en Torhout aan, deze wordt in 1847 doorgetrokken tot Kortrijk. Het eerste stationsgebouw wordt in 1882 door de maatschappij Flandre Occidentale vervangen. Lage, oranje baksteenbouw bestaande uit een centraal gedeelte van vier traveeën, geflankeerd door twee dwarsvleugels onder zadeldaken (dakbedekking in eterniet). Gevels verlevendigd door muurnissen, segmentboogvormige muuropeningen met omlopende, bakstenen waterlijst. In de puntgevels bakstenen omlijsting voor de (nu verdwenen) halteaanduiding "ZEDELGEM".


ID: 306845 | Bouwkundig element

Station van Eppegem

Brusselsesteenweg 347 (Zemst)
Het stationsgebouw van Eppegem aan de lijn Brussel-Antwerpen, betreft een typologisch goed bewaard voorbeeld van een plattelandsstation uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 306848 | Bouwkundig element

Station van Weerde

Stationsplein 1 (Zemst)
Het stationsgebouw van Weerde aan de lijn Brussel-Antwerpen, betreft een typologisch goed bewaard voorbeeld van een plattelandsstation uit het begin van de 20ste eeuw.


ID: 300490 | Landschappelijk geheel

Slagveld Passendale

Passendale, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat een deel van het Slagveld van Passendale met het valleigebied van de Ravebeek en enkele grote militaire begraafplaatsen en gedenktekens in de nabijheid van Passendale. Ook een deel van de spoorwegbedding tussen Roeselare en Ieper is opgenomen. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald de bloedige veldslag van het najaar 1917 waarbij de geallieerden de hoogten rond het dorp Passendale wilden innemen. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en ondergrondse schuilplaatsen voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 213363 | Bouwkundig element

Spoorzate Zonnebeke - Passendale

Onbepaald (Zonnebeke)
De voormalige spoorwegbedding Zonnebeke - Passendale bevat nog verschillende restanten van de Eerste Wereldoorlog, waaronder bunkers van de 'Flandern I Stellung'. De spoorzate werd heringericht tussen het dorp van Zonnebeke en de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot Cemetery.


ID: 33054 | Bouwkundig element

Station Zonnebeke

Langemarkstraat 34 (Zonnebeke)
Stationschefswoning van twee bouwlagen met aanpalend lager stationsgebouw. Typerend dakenspel met dakkapellen en wolfseinden onder meer ter hoogte van de dakvensters in de twee risalieten.