212 resultaten


ID: 34596 | Bouwkundig element

Herenhuis in grote tuin

Brug-Zuid 29 (Aalter)
Herenhuis in grote tuin gebouwd in de 19de eeuw door familie Soudan. Woning van geschilderde baksteen; drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak. Ten oosten, voormalige paardenstallen en hondenhok.


ID: 33390 | Bouwkundig element

Drongengoed

Drongengoedweg 9 (Aalter)
De Drongengoedhoeve, de voormalige abdijhoeve van de norbertijnen van Drongen, is een goed bewaarde getuige van bosontginning uit het midden van de 18de eeuw, waarvan de eerste ontginning startte in het midden van de 13de eeuw.


ID: 34620 | Bouwkundig element

Hoeve Jezuïetengoed

Jezuietengoed 12 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. In 1955 verbouwd boerenhuis onder geknikt zadeldak. Rechts, naast het huis, vroeger braskot. Remise van het vroegere jezuïetengoed, vermoedelijk uit de 18de eeuw. Bakstenen dwarsschuur van veertien traveeën onder zadeldak van 1882. Op het met gras begroeide erf koepelvormig bakstenen hondenhok.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in rococostijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 34641 | Bouwkundig element

Hoeve Mannegaarde

Manewaarde 27, 27B (Aalter)
Gedeeltelijk omgracht samen met het goed zogenaamd Nobelstede ernaast. Voormalige hoeve met losse bestanddelen uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, stallen en schuur met gewitte gevel op gepikte plint met oude kern aangepast in de 19de eeuw. Afzonderlijk schuurtje, groot bakhuis en koepelvormig bakstenen hondenhok. Witgeschilderde bakstenen hekpijlers met niskapelletjes.


ID: 34697 | Bouwkundig element

Hoeve Schoonberg

Schoonberg 11 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm gegroepeerd en met woonhuis op terp; vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met klokkenstoel, vermoedelijk uit begin van de 19de eeuw. Later bijgebouwde dienstgebouwen met onder meer stallen, houten gebouw met overdekte mestvaalt en hooizolder, bakstenen schuur, koepelvormig hondenhok en bakhuis. Vanuit het erf vertrekken vier dreven van circa 150 meter naar de vier windstreken.


ID: 16373 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steendamstraat 8 (Alveringem)
Midden de vlakte gelegen meerledige hoeve met rest van oorspronkelijke omwalling ten zuiden en een gracht ten noorden van boerenhuis. Begraasd erf en mestvaalt, gescheiden door middel van bakstenen muurtje waartegen konisch bakstenen hondenhok.


ID: 207530 | Bouwkundig element

Hoeve d' Hoge Schuur

Hogeschuurstraat 18 (Ardooie)
19de- en 20ste-eeuwse gebouwen op oudere site. Hoeve bestaande uit bakstenen bedrijfsgebouwen rondom een omhaagd erf in losse verharding en tarmac, begraasd en beboomd, toegankelijk via een nieuw ijzeren hek.


ID: 207535 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hooistraat 7 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk eind 19de-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, onder meer voormalige cichorei-ast. Gelegen op de grens met Beveren (Roeselare).


ID: 207916 | Bouwkundig element

Maddens hoeve

Legestraat 13 (Ardooie)
Voormalige 19de-eeuwse hoeve met cichorei-ast, woonhuis met oudere kern.