Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5868 resultaten


ID: 209350 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis

Kronestraat 23 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken in "1877" zie jaarsteen in de linkerzijgevel. Statig dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209351 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kronestraat 30 (Zedelgem)
Hoeve aan de straat gelegen. Het met gras begroeide erf paalt ten noorden aan de Zabbeek.


ID: 209900 | Bouwkundig element

Pijlerkapel Ster der Zee

Loppemsestraat (Zedelgem)
Kapel oorspronkelijk opgericht in 1942-1943 door de bewoners van de wijk Heidelberg als dankbaarheid om het gespaard blijven van de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (mechanische pannen). Beeldnis onder mijterboog.


ID: 209903 | Bouwkundig element

Hoeve Het Waterke

Loppemsestraat 58 (Zedelgem)
Toegankelijk via een gekasseide oprit, de erftoegang wordt geflankeerd door overhoeks geplaatste, witbeschilderde bakstenen pijlers met rechts een gevelnis onder mijterboog met beeld van Maria.


ID: 209905 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Merkemveldweg (Zedelgem)
Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima en opgericht circa 1940. Rode baksteen onder ezelsrug, rechthoekige nis met omlijsting en bekronend kruis in gesinterde baksteen.


ID: 209906 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Merkemveldweg 15 (Zedelgem)
Gelegen in het parkdomein van het Merkemveldbos. Opgetrokken in 1951, naar een ontwerp van André De Pauw, in opdracht van het Vlaamsch Verbond der Katholieke Scouts (VVKS) dit om de katholieke inslag van de vereniging te benadrukken. Vernieuwd in 1985. Kapel in neoromaanse stijl, rode baksteenbouw boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), steunberen op de hoeken. Voorgevel met bekronend klokkentorentje, halfronde koorapsis. Geprofileerde rondboogopeningen bij de brede poort geflankeerd door kruisen uitgespaard in het metselwerk, de drie gekoppelde vensters in de zijgevels en de koorapsis.


ID: 209668 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Moubekestraat 1 (Zedelgem)
Gebouwd circa 1945 als dank voor de behouden terugkeer van twee zonen uit gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opgetrokken in oranje baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Puntgevels met betonnen dekplaten en bekronend, smeedijzeren kruis. Hoeken met markerende steunberen. Voorgevel met getrapte friezen onder de dakrand.


ID: 209663 | Bouwkundig element

Hoeve De Middendreef

Noordstraat 108 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een deels verharde oprit. De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). In 1941 registreert het kadaster een vergroting van de gebouwen die plaatsvond vóór 1932. Daarna volgen nog talrijke wijzigingen in de jaren 1940, 1960 en 1970. In de huidige staat met woonhuis, vernieuwd in de jaren 1950 maar eventueel met oudere kern. Ten oosten van het erf staat een schuur met beplanking en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209727 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Ossebilkstraat (Zedelgem)
Opgericht in 1963 ter vervanging van een bestaande kapel. Rode baksteenbouw onder zadeldak (leien) en met bekronend blauwhardstenen kruis. Spitsboogdeur en -venstertjes met bakstenen omlijsting. Puntgevel met schouderstukken, boven de deur een gevelsteen met opschrift "O.L.V. / ONBEVLEKTE ONTVANGENIS / BID VOOR ONS".


ID: 209730 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Ossebilkstraat (Zedelgem)
Achterin gelegen aan de rand van een bos horend bij het kasteel zogenaamd "Litterveld". Piramidevormig uitgewerkte constructie opgetrokken in ruwe cementblokken met ervoor een metalen kaarsenhouder.