Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5868 resultaten


ID: 210134 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw onder de Eik

Sint-Corneliusstraat (Zedelgem)
In 1996 gebouwd door de familie De Volder als verwezenlijking van een jeugddroom om een eigen kapel te bouwen. Rode baksteen onder houten zadeldak (houten leien) met windveren. Getraliede nis met houten buste van Maria met Kind. Houten balk met opschrift "O.L.V. ONDER DE EIK 31.05.96". Voor de kapel een houten zitbank en bakstenen bloemenstaander.


ID: 209395 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Laurentiusstraat 29 (Zedelgem)
Dubbelhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Volgens kadastergegevens en zie ankers in de linkerzijgevel met jaartal, in "1893" opgetrokken op de plaats van een ouder pand.


ID: 209431 | Bouwkundig element

Kapel De Noordwandeling

Snellegemsestraat (Zedelgem)
Kapel op de hoek met de Diksmuidse Heirweg. Opgericht in 1878 in opdracht van de toen 18-jarige Mathilde Rommel. Rode baksteen onder zadeldak (eternietleien) met achteraan op de nok een smeedijzeren kruisje. Voorgevel met gemetseld fronton, geprofileerde dakrand steunend op hoekpijlers. Rondboogdeur met bakstenen omlijsting, houten vleugeldeur met in het bovenlicht straalvormige roedeverdeling. In de zijgevels rondboogvensters met kleine roedeverdeling en straalvormige bovenlichten. Tegen de achtergevel een bakstenen, rondbogige kapelnis onder zadeldakje. Vóór de ingang plaveisel met cementtegels.


ID: 209426 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Laurentius

Snellegemsestraat 13 (Zedelgem)
Pastorie, gelegen in een tuin en volgens kadastergegevens opgetrokken in 1937. Gebouwd op de site van de oude pastorie, al vermeld in 1677 als "het huys pastoreel van Zedelghem" wanneer de pastorie afbrandt en wordt heropgebouwd. Gele baksteenbouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Dubbelhuis, met boven de rondboogdeur een gevelkapelletje met beeld van de Heilige Jozef met Kind.


ID: 209987 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel

Steenbrugsestraat (Zedelgem)
Sint-Jozefskapel gelegen op de noordhoek van het kasteeldomein en het doolhof van het "Kasteel van Loppem". Opgericht tussen 1850 en 1874 door de familie van Caloen, kasteelheren te Loppem. Gelegen binnen het beschermde landschap "Park van Loppem". Rode baksteenbouw met driezijdige apsis en aflijnende baksteenfries onder pagodedak met wolfseind (leien), aan de voorzijde gedragen door houten consoles. Bekronend smeedijzeren kruis. Ingang met spitsboogopening geflankeerd door overhoekse en verjongende steunberen, dubbele vleugeldeur met bewaard schrijnwerk. Zijgevels met spitsboogramen met glas in lood. Altaar achter getraliede spitsboogopening.


ID: 209986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Loppem

Steenbrugsestraat 22, 26-28, 26A-B (Zedelgem)
Omgracht, neogotisch kasteel van 1858-1863 in een park met vijver, doolhof, poortgebouw met brug, stallingen, koetshuizen, manege, klein paviljoen ongeveer uit dezelfde periode van het kasteel. Hoeve en achthoekig tuinpaviljoen daterend uit de tijd van het vroegere 18de-eeuws landhuis. Tuinierswoning van 1910 en bibliotheek van 1949. De parkaanleg dateert uit dezelfde periode als het kasteel, het doolhof van circa 1873.


ID: 209989 | Bouwkundig element

Hoeve  De Kelle

Steenbrugsestraat 45 (Zedelgem)
Wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen tegenover het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem". Wellicht pachthoeve van de familie van Caloen. Losse bestanddelen. Woonhuis van anderhalve verdieping in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Schuurstalvolume ten noordwesten in verankerde baksteen, deels met beplanking, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zomerkeuken ten zuidwesten van het erf.


ID: 209748 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Steenstraat (Zedelgem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood. Kapel op deze plek reeds vermeld in de Atlas der Buurtwegen (circa 1844)i, toch in de huidige staat wellicht daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Opgetrokken in rode baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rondboogdeur en -vensters in de zijgevels. Voorgevel met flankerende pilasters en bekronend fronton. Bovenlicht met opschrift "O.L.V. / TROOST IN NOOD".


ID: 209746 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Steenstraat 13 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande dorpswoning met garage. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), gaat mogelijk terug tot het einde van de 19de eeuw. Tijdens het interbellum toevoegen van magazijn/garage, aanpassen van de muuropeningen en aanbrengen van cementpleister. Dubbelhuis in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel bezet met cementbepleistering in geometrische motieven.


ID: 209432 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Stijn Streuvelsstraat (Zedelgem)
Ligging op de wijk De Leeuw. De kapel ligt aan een grasperk, afgezoomd door haagbeuk, en is toegankelijk via een paadje met betonklinkers, waarlangs enkele zitbanken, geflankeerd door knotwilgen. De kapel is opgericht in 1848. Bouwheren zijn Jean-Baptiste en Vincent Coppieters, kasteelheren van het "Vijverskasteel" die hoopten de hongersnood bij de arme bevolking te doen keren tijdens de crisis van de jaren 1840. De kapel werd in 1852 door de Brugse bisschop J.B. Malou ingewijd. Bij een herziening van een BPA moeten de kapel en enkele huizen wijken. Na enige polemiek over het al dan niet slopen en heropbouwen wordt geopteerd voor een integrale verplaatsing van de kapel naar de huidige ligging. De hele operatie gebeurt op 8 februari 2001, nadien wordt de kapel door bisschop Roger Van Gheluwe heringewijd. Opgetrokken in rode, verankerde baksteen boven dito plint en onder licht geknikt zadeldak (leien) bekroond door een eenvoudig, smeedijzeren kruis.