Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

724 resultaten


ID: 132246 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Moleke (Voeren)
De knotes staat op de perceelshoek van een weiland en de Kruisgraef. De geknotte gewone es is één van de dikste in de regio. De knotes werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het markeren van een kadastrale perceelsgrens. Een andere functie van de knotboom was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 131695 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met hoekboom

Mostert (Voeren)
De gemengde knotbomenrij staat op de perceelsgrens tussen twee graslanden. Knotbomen en opgaande bomen van gewone es, knothaagbeuken en knotwilgen komen in de rij voor. De hoekboom is een geknotte gele bindwilg.


ID: 131696 | Landschappelijk element

Twee knotessen

Mostert (Voeren)
De gewone essen staan op de perceelsgrens tussen weilanden. Een knotboom heeft een omtrek van 319 cm en een knothoogte van 400 cm. De bomen zijn een restant uit een knotbomenrij.


ID: 304803 | Landschappelijk element

Knotessenrij bij hoogstamboomgaard

Mostert (Voeren)
De twee zware knotessen staan op de perceelsgrens van twee hoogstamboomgaarden bij de Hoeve Mostert. De bomen staan in een complex van historisch permanente graslanden die grotendeels vanaf de Kabinetskaart van de Ferraris ononderbroken weilanden en hoogstamboomgaarden zijn. De perceelsgrens is vanaf de Poppkaart ingetekend.


ID: 131747 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk als hoekboom

Neubau (Voeren)
De geknotte haagbeuk staat in de perceelshoek van een voormalige hoogstamboomgaard bij hoeve Middelhof. De percelering van deze boomgaard is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris te zien. Op de 19de en 20ste eeuwse topografische kaarten is steeds een hoogstamboomgaard te zien. De afbakening van deze percelen gebeurde niet enkel door deze boom maar door een hele bomenrij, waarvan enkel dit exemplaar overgebleven is. Het was de verlandschappelijking van de administratieve grens tussen 2 percelen. Naast deze landschappelijke functie werd ook het hout van de knotbomen geoogst om te gebruiken als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 131674 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Nuroperveld (Voeren)
De omvangrijke geknotte gewone es staat in de hoek van een hoogstamboomgaard. De boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131675 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Nuroperveld (Voeren)
De hoge geknotte gewone es staat in de hoek van een hoogstamboomgaard. De boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131677 | Landschappelijk element

Knotes

Nuroperveld (Voeren)
De omvangrijke geknotte gewone es staat op de perceelsgrens van een hoogstamboomgaard. De boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131678 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Nuroperveld (Voeren)
De knotwilg is aangeplant als hoekboom bij een hoogstamboomgaard. Het betreft een gele bindwilg.


ID: 132344 | Landschappelijk element

Knoteik op talud

Ottegraeven (Voeren)
De knoteik staat op een talud tussen landbouwpercelen. De beeldbepalende boom is vermoedelijk één van de hoogste, dikste en oudste in de regio.