Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 46504 | Bouwkundig element

Salm-Salm Molen

Molenstraat 7 (Hoogstraten)
De Salm-Salm Molen (genoemd naar de vroegere eigenaars) is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), in 1902 opgericht op de grondvesten van een houten standaardmolen, die dat jaar was omvergewaaid.


ID: 46510 | Bouwkundig element

Romp van Nieuwe Molen

Sint Lenaartseweg 3-5 (Hoogstraten)
Bakstenen molenromp van een korenwindmolen, type bovenkruier (bergmolen) uit 1843.


ID: 135215 | Landschappelijk geheel

Omgeving van Tissenhovemolen

Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), Mater (Oudenaarde)
Dit gebied ligt tussen de dorpjes Mater (Oudenaarde) en Sint-Maria-Horebeke (Horebeke), strekt zich verder noordwaarts uit richting Korsele en omvat de watermolen Zwadderkotmolen. Rond de windmolen Tissenhovemolen ligt de kouter van Horebeke. Ten westen daarvan ligt de vallei van de Oossebeek, zijbeek van de Schelde. Rond Mater monden de Spouwwaterbeek en de Borrekenbeek in de Oossebeek uit. Deze asymmetrische vallei heeft een steile oostelijke valleiwand en een zachter hellende westelijk valleiflank.


ID: 74183 | Bouwkundig element

Hoogkoutermolen

Hoogkouter 6 (Horebeke)
De Hoogkoutermolen, ook zogenaamd Reus van Horebeke, was oorspronkelijk een koren- en oliemolen, later enkel graanmolen. Oorspronkelijk houten windmolen, vermoedelijk circa 1816-1818 heropgebouwd in baksteen.


ID: 43812 | Bouwkundig element

Romp van Plankeveldmolen

Molenstraat (Horebeke)
De Planckeveldmolen is een stenen korenwindmolen van het type grondzeiler. De molenromp staat op het zogenaamde Plankeveld en is al zichtbaar op de Ferrariskaart in 1775 en had toen de naam "Spijtmolen".


ID: 80534 | Bouwkundig element

Hengelhoef

Hengelhoefdreef 4 (Houthalen-Helchteren)
Kasteel van 1903, gelegen in een Engelse landschapstuin met oude bomen. Hoevegebouwen van één à anderhalve bouwlaag uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 80525 | Bouwkundig element

Genaderse watermolen

Springstraat 10 (Houthalen-Helchteren)
Sterk gerenoveerd alleenstaand breedhuis met gewijzigde ordonnantie; onbepaald aantal traveeën en één bouwlaag, in kern van 1788.


ID: 79523 | Bouwkundig element

Romp van de Vredesmolen en molenaarswoning

Molenweg 10 (Houthulst)
De molen is gelegen op het gehucht De Smisse op het hoogste punt van Klerken. Roodbakstenen molenromp met sporen van kalkbeschildering. Ten noorden van de molen, molenaarswoning- en hoeve.


ID: 79616 | Bouwkundig element

Beukelaremolen

Rodesteenstraat (Houthulst)
De Beukelaremolen op het Merkemse gehucht Luigem is een standaardmolen met open voet, die fungeert als korenwindmolen.


ID: 135099 | Landschappelijk geheel

Margijsbos en Kasteel Van Der Vorst

Huldenberg, Loonbeek (Huldenberg)
Het Margijsbos of het historische Sergijsbos op de oostflank van de IJsevallei komt reeds voor op de Ferrariskaart. Het voorheen omgracht en gedeeltelijk ommuurd kasteeldomein Van Der Vorst vormde een feodale site met kasteel, castrale kapel (de huidige Sint-Antoniuskapel) en watermolen. Een lange rechtgetrokken sectie van de IJse die eindigt bij de watermolen vormde de hoofdas van het domein. In het microreliëf zijn de oorspronkelijke oevers van talrijke vijvers nog duidelijk te bespeuren. Na de verlanding heeft zich een rijk, beekbegeleidend bostype ontwikkeld, dat onmerkbaar overgaat in de beboste hellingen. Restanten van de formele parkaanleg zijn oude meidoorn- of haagbeukhagen, zwaar afgetopte zomerlindes en oude beuken. Door de eerder beperkte aanleg in de 18de eeuw heeft het Margijsbos zijn primitief wegenpatroon met hellingopwaarts kronkelende holle wegen behouden.