Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

850 resultaten


ID: 43300 | Bouwkundig element

Kasteel d'Overschie met watermolen en wagenhuis

Lindenhoflaan 1-5 (Huldenberg)
Kasteel, in zijn huidige vorm, gebouw van classicistische strekking, uit einde 18de eeuw of zelfs begin 19de eeuw. Ten westen wagenhuis en ten oosten watermolen in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 304780 | Bouwkundig element

Watermolen Kasteel van der Vorst

St.-Jansbergsteenweg 26 (Huldenberg)
Watermolen aan de IJse, reeds vermeld in 1495 en banmolen van de kasteelheren. De huidige gebouwen dateren uit de 17de en de 18de eeuw.


ID: 210640 | Bouwkundig element

Site met molenaarswoning en romp van Bogaertsmolen

Aartrijkestraat 140 (Ichtegem)
De site van de Bogaertsmolen of Dorpsmolen van 1857 bestaat uit de aan de straat gelegen voormalige molenaarswoning en het achterliggende molenerf met molenromp en nutsgebouwen. Vanaf de straat is het gekasseide erf toegankelijk via gietijzeren hekken.


ID: 135153 | Landschappelijk geheel

Galgebossen en kasteeldomeinen van Elverdinge en Vlamertinge

Elverdinge, Vlamertinge (Ieper), Poperinge (Poperinge)
Het gebied ligt op het interfluvium tussen het bekken van de Poperingevaart (en Robaartsbeek) en het bekken van de Grote Kemmelbeek. De Galgebossen zijn een restant van een groot en uitgestrekt vroeg-middeleeuws bos tussen Watou en Beselare. Ze bestaan uit loofbomen met gedeeltelijk hakhout en middelhout; het bos zelf wordt doorsneden door een geometrisch patroon van onverharde wegen. In de oostelijke helft liggen voornamelijk akkers. In de valleien begeleidt een lint van weilanden de beken. De Robaartbeek en de Grote Kemmelbeek hebben een zeer natuurlijke meanderende loop die soms diep ingesneden is. Verspreid in het landschap liggen enkele grote gave hoeves bestaande uit losstaande gebouwen, soms een restant van een walgracht. De kasteeldomeinen van Elverdinge en Vlamertinge aansluitend bij hun respectievelijke dorpskernen liggen binnen het gebied.


ID: 30723 | Bouwkundig element

Molenaarswoning en molenromp van de Vermeulenmolen

Vlamertingestraat 77, 77A (Ieper)
De Vermeulenmolen, ook Stenen Molen genoemd, is een stenen stellingmolen, die in oorsprong fungeerde als olie- en korenmolen en gebouwd werd in 1843. Links van de molen bevindt zich het woonhuis van de molenaar, dat getuigt van een historiserende wederopbouwarchitectuur.


ID: 51177 | Bouwkundig element

Zandbergmolen

Bruggestraat 182 (Ingelmunster)
De afgeknotte romp van de Zandberg- of Voskensmolen gaat terig op een stenen molen uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 51197 | Bouwkundig element

Romp van Doornmolen en Doornmolenhoeve

Heirweg-Zuid 91-93 (Ingelmunster)
De site van de Doornmolen met hoge molenromp van 1856 en Doornmolenhoeve is gelegen op het hoogste punt van Ingelmunster. De hoge molenromp vormt een baken in het agrarische landschap. De Doornmolen is samen met de Zandbergmolen nog de enige getuige van de elf windmolens die Ingelmunster rond 1900 telde. De molenaarshoeve gaat in kern terug tot het einde van de 18de eeuw, maar heeft een uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 88803 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cathilleweg 6 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen waaronder een rosmolen, in U-vorm geplaatst op een groot, onverhard rechthoekig erf grenzend aan de Cathilleweg.


ID: 88732 | Bouwkundig element

Molen van Kerrebrouck met maalderij

Dorpsstraat (Jabbeke)
De hoge romp van de Molen van Kerrebrouck is beeldbepalend gelegen. De bouwgeschiedenis van de molen is afleesbaar in de romp: in 1911-1913 werd het bakstenen torenkot (1901) van een staakmolen (1848) verhoogd tot een stellingmolen. Bij de molen is ook een mechanische maalderij aanwezig, aangedreven met een dieselmotor van 1961.


ID: 88821 | Bouwkundig element

Grote Molen

Kalsijdeweg 34 (Jabbeke)
De Grote Molen of Molen Verburgh is een koren- en oliemolen. De bakstenen grondzeiler verving in 1860-1861 een afgebrande houten staakmolen. De bewaarde molenromp is achterin gelegen en werd in 1995 gerenoveerd en omgebouwd tot verblijfplaats.