Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

62 resultaten


ID: 26093 | Bouwkundig element

Klooster en kerk van de geschoeide karmelieten

Lange Steenstraat 16-18, Trommelstraat 1, Vrouwebroersstraat 6 (Gent)
De Geschoeide Karmelieten of Onze Vrouwenbroeders vestigden zich te Gent in 1272 en kochten in 1287 het refugium en het erf van de abdij van Cambron in de Lange Steenstraat waar ze hun klooster en kerk bouwden. Het geheel doet zich voor als een complex bestaande uit het Oude Pand met kerk en bijgebouwen uit de 14de tot 18de eeuw zijnde een geheel op onregelmatig grondplan. Het Nieuw Pand daarentegen werd in 1720 opgetrokken rondom een rechthoekige binnenplaats.


ID: 200770 | Bouwkundig element

Refugiehuis abdij van Drongen: stallen

Lange Steenstraat 20-50, 20A (Gent)
Doorgaans worden deze fragmenten beschouwd als elementen van de oude kloostergang van de abdij van Drongen. Het lijkt er veeleer op dat de hier betreffende vleugel een overblijfsel is van de voormalige stalgebouwen.


ID: 25340 | Bouwkundig element

Refugiehuis abdij van Drongen

Lange Steenstraat 54 (Gent)
Bepleisterd en beschilderd rijhuis met twee bouwlagen, drie traveeën en zadeldak. Onderbouw van Ledesteen. Kern uit de 16de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw.


ID: 19672 | Bouwkundig element

Refugiehuis

Sint-Lievenspoortstraat 34 (Gent)
Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met zadeldak uit de 16de eeuw. Rest van het voormalige klooster der rijke klaren, opgericht in 1613, waarschijnlijk in hun refugiehuis aldaar. Drie overblijvende traveeën van een vleugel van zeven traveeën van het voormalig clarissenklooster welke in 1839 en in 1916 gedeeltelijk afgebroken werd.


ID: 22035 | Bouwkundig element

Refugiehuis abdij van Herkenrode

Maastrichterstraat 100 (Hasselt)
Voormalig refugiehus van de abdij van Herkenrode, thans administratief centrum. Opgericht na afbraak van een monumentale vakwerkconstructie Den Heyligen Geest.


ID: 13161 | Bouwkundig element

Refugium van het klooster Ter Zieken te Antwerpen

Varenstraat 160 (Hemiksem)
Alleenstaand hoekhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, met kern uit de 17de eeuw en verbouwd in de 20ste eeuw.


ID: 30114 | Bouwkundig element

Sint-Aloysiusschool en refugiehuis

D'Hondtstraat 59 (Ieper)
Voormalige Sint-Aloysiusschool met gebouwen gelegen tussen de D'Hondt- en de Sint-Jacobsstraat. Het schoolgebouw aan de D'Hondtstraat werd heropgebouwd naar plannen van architect Raphaël Speybrouck van 1923. Schoolgebouw van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, heden met centrale doorrit.


ID: 42268 | Bouwkundig element

Refugiehuis en stadswoning

Diestsestraat 38-40 (Leuven)
Volgens archiefgegevens vormden deze panden voorheen een ensemble van twee blijkbaar grosso modo gelijkaardige halfvrijstaande traditionele diephuizen, met aan de Diestsestraat een dubbele trapgevel met doorlopende waterlijst als aflijning van de bovenverdieping.


ID: 42378 | Bouwkundig element

Refugium van de Parkabdij

Minderbroedersstraat 11 (Leuven)
Bak- en zandstenen barokgebouw met rijk versierde gevelbekroning van de 17de eeuw.


ID: 42422 | Bouwkundig element

Refugiehuis van Florival

Naamsestraat 107 (Leuven)
Het hoofdvolume met trapgevel in bak- en zandsteenstijl met vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen, gaat naar verluidt terug tot 1670. Het achterhuis telt drie traveeën en twee bouwlagen.