Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 132031 | Landschappelijk element

Haagbeuken haag met uitgeschoren hofgat

Omer Wattezstraat 2 (Maarkedal)
In de Omer Watezstraat, op de hoek met de stokstraat staat aan de straatzijde, op het erf van een verbouwd hoevetje, een oude geschoren haagbeukenhaag. Twee oude haagbeuken flankeren vermoedelijke de oude toegang tot het hoevetje. De afstand tussen de twee haagbeuken bedraagt circa 3 meter en wordt met naar elkaar toe geleide takken overwelfd. De haag staat dicht bij het hoevetje en beschermt het gebouw tegen gure weersinvloeden. Dit is een typische schermbeplanting die werd toegepast bij kwetsbare gebouwen zoals vakwerkhuizen en strodaken.


ID: 133106 | Landschappelijk element

Drie schermlindes

Zeitje (Maarkedal)
Op traditionele wijze is een bomenrij van drie lindebomen aangeplant langs de straat tegenover het erf. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de opgaande bomen er als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, hier in het bijzonder de woning, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn drie Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 355 cm.


ID: 131445 | Landschappelijk element

Twee leilinden als schermbeplanting

Aalterbaan 157 (Maldegem)
Aan de achterkant van het huis Aalterbaan 157 wordt de zuiderzon afgeschermd door twee lindes. Het zijn leilindes, die op traditionele wijze in een verticaal vlak werden geleid en gesnoeid, een vormsnoei die vroeger regelmatig werd toegepast.


ID: 130014 | Landschappelijk element

Geschoren haagbeuken als schermbeplanting

Ten Houte 36 (Merchtem)
Op de perceelgrens, in het verlengde van de afscheidingsmuur, staat een haagbeuk die in een verticaal vlak werd geschoren en als leiboom een schermfunctie had voor het hoevegebouw.


ID: 301033 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Asselkouter 34 (Merelbeke)
Op de zuidwestkant van een inmiddels door nieuwbouw vervangen hoevetje staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 36606 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Makkegemstraat 43 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm rondom een voorerf; twee grote lindebomen achter de betonnen afsluiting met ijzeren hek aan zware, vierkante gecementeerde hekpijlers.


ID: 301185 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Makkegemstraat 43 (Merelbeke)
Een gekandelaarde linde bij de zuid-westgevel van het woonhuis. Dichter bij het huis heeft er nog een tweede, reeds verdwenen, lindeboom gestaan. Dit kunnen we opmaken uit foto’s die voor de erfgoedinventaris werden gemaakt in 1986. De boomkruinen beschermen het huis en zijn inwoners vooral tegen de zon en ook tegen weer en wind.


ID: 36616 | Bouwkundig element

Herberg en voermanshuis Café Qui Vive

Muntestok 2 (Merelbeke)
Op de hoek met de Hundelgemsesteenweg aan de grens met Bottelare en Munte gelegen herberg en voermanshuis zogenaamd Café Qui Vive. Herbergnaam naar verluidt ontleend aan een wachtwoord uit de Franse overheersingstijd van begin 19de eeuw. Achter twee lindebomen gelegen dubbelhuis van vijf traveeën, oorspronkelijk één bouwlaag uit de 19de eeuw, verhoogd met een bovenverdieping circa 1930. Links aangebouwde paardenstallen en koetshuis.


ID: 133378 | Landschappelijk element

Schermlinde

Torrekensstraat (Merelbeke)
De lindeboom is hier aangeplant als schermboom. Het gebouw dat door de boom werd beschermd kunnen we enkel nog zien op de Poppkaart van circa 1865. Het gebouw stond ten noordoosten van de boom. Het was gebruikelijk om gebouwen die bestonden uit vakwerk en voorzien waren van strodaken te beschermen met lindebomen.


ID: 200901 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel met houtkant aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel. De motte kan aanzien worden als een klein en zeer vroeg voorbeeld van een castrale motte en klimt mogelijk op tot de 9de-10de eeuw. Mogelijk van in de 16de eeuw en minstens sinds de eerste helft van de 17de eeuw deed de motte dienst als calvarieberg bij de kerk. De huidige kapel van circa 1880 met uitgesproken neogotische bouwstijl bezit architecturale allure.