Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 52824 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ginderbuiten 135 (Mol)
Vrijstaande kleine dorpswoning van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 52827 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Heuvelstraat 20 (Mol)
Alleenstaand woonstalhuisje met drie linden ervoor.


ID: 131455 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande linde

Heirebaan (Ninove)
Mooi ontwikkelde opgaande lindeboom. Het is een solitaire linde die volgens de kadasterkaart op of bij de perceelsgrens staat. Dergelijk aanplantingen werden uitgevoerd om de dieren in de weide te beschermen tegen hevige zomerse zonnestralen, ook imkers wisten het belang van lindes voor de honingproductie te appreciëren.


ID: 9482 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kerkweg 23 (Ninove)
Lemen boerenhuis met voortuintje beschaduwd door linde.


ID: 133229 | Landschappelijk element

Etagelinde bij herberg Sint-Sebastiaan

Sint-Sebastiaanstraat 1 (Olen)
Etagelinde bij herberg Sint-Sebastiaan. De boom gaf vermoedelijk schaduw aan de afgespannen paarden die hier vroeger stonden.


ID: 132690 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Broek (Oosterzele)
Op de zuid-westkant van een hoevetje en aan de overkant van de weg, staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 36706 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barokke pijlerkapel met linde

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.


ID: 130883 | Landschappelijk element

Oude kapellinde Issegem

Issegem (Oosterzele)
Een barokke pijlerkapelletje staat in de schaduw van een lindeboom. Het kapelletje dateert uit 1637 en men beweert dat de boom in het zelfde jaar zou aangeplant zijn. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm met mogelijks een leeftijd van 371 jaar. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde, op een hoogte van een paar meter is er een zware takkenkrans waarvan alle takken een horizontale aanzet hebben.


ID: 305379 | Landschappelijk element

Schermlinde

Molenstraat (Oosterzele)
Naast de gekasseide oprit bij een voormalig boerenhuis staat een opgaande linde. Deze boom is aangeplant aan de westzijde van het gebouw en deed vermoedelijk dienst als schermboom tegen zon, wind en regen.


ID: 130904 | Landschappelijk element

Knotlindenrij als schermbeplanting bij Begijnhof

Achterburg 1 (Oudenaarde)
Lindenrij van vier geknotte linden in het begijnhof. De bomenrij is aangeplant bij een zuidgevel en is er als zonnescherm aangebracht.