Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

168 resultaten


ID: 130901 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij herberg In den Groenen Boom

Geraardsbergenstraat 155 (Oudenaarde)
In de voorhof van de herberg In den Groenen Boom staat langs de Geraardsbergenstraat een opgaande bruine beuk. De boom is op een heuveltje geplant, zo voorkwam men bij het baancafé aanrijdingen met kar en wagen. Ook het ingespannen paard kon onder de beuk bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 27673 | Bouwkundig element

Hoeve

Zoetebeekweg 6 (Oudenaarde)
Voormalig hoevetje aangelegd in L-vorm en loodrecht op de straat, in oorsprong minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw maar later aangepast, onder andere in begin 20ste eeuw.


ID: 131162 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoof als schermbeplanting Zwadderkotmolen

Zwadderkotstraat 2 (Oudenaarde)
Een hakhoutstoof van linde is aangeplant als zonnescherm bij de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werden geconstrueerd en tegen het zonnelicht dienden beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 133247 | Landschappelijk element

Schermboom met boomkapel bij hoeve

Laarderweg 17 (Peer)
Bij een oude hoeve staat een imposante zomereik met boomkapel gewijd aan Maria.


ID: 304299 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde als schermboom

Lindedorp (Peer)
Gekandelaarde winterlinde (Tilia cordata) als schermbeplanting horende bij een gebouwtje op een gedegradeerd boerenerf. De boom staat ten zuidwesten en beschermt het gebouw tegen zon, wind en regen. De boom is door zijn omvang en zijn ligging beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 133250 | Landschappelijk element

Schermlinde bij Huis De Kompen

Schutterijstraat 2 (Pelt)
Zomerlinde op het erf van de voormalige boerderij en herberg De Kompen. De linde werd aangeplant als scherm- of schaduwboom bij een losstaand bakhuis dat ondertussen is verdwenen.


ID: 132442 | Landschappelijk element

Twee zwarte knotpopulieren

Wulfhullestraat (Poperinge)
Knotbomenrij van zwarte populier bij een perceelsrand. Op het moment van de inventarisatie stonden er 2 exemplaren met stamomtrekken van bij de 3 meter. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als perceelrandbegroeiing aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 75612 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hofstraat 9 (Ravels)
Hoeve met woonstalhuis onder zadeldak en ten oosten een langsschuur onder mank zadeldak, eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 130496 | Landschappelijk element

Rij schermlindes bij Kastanjehoeve

Kerkstraat 37 (Ravels)
Op het erf van de Kastanjehoeve wordt de schuur aan de zuidwestzijde beschermd met een opgaande bomenrij van lindes.


ID: 130497 | Landschappelijk element

Paardenkastanje als schermboom

Kerkstraat 37 (Ravels)
Centraal op het erf van de hoeve staat een mooi ontwikkelde paardenkastanje. De opgaande boom is hier dienstig als schermbeplanting. De paardenkastanje voorziet, bij het binnenhalen van de oogst, het wachtende ingespannen paard van schaduw.