Gebeurtenis

Inventarisatie bouwkundig erfgoed Dendermonde

geografische inventarisatie
ID: 498   URI: https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/498

Beschrijving

De inventaris bouwkundig erfgoed van Dendermonde werd afgerond in 2001, maar niet gepubliceerd. De gegevens werden in 2010 beschikbaar gesteld op de inventariswebsite. In totaal werden 967 bouwkundige relicten gedocumenteerd, beschreven en voorzien van foto's. Bovendien werden negen bouwkundige gehelen toegevoegd, waaronder meerdere tuinwijken en het Sint-Alexiusbegijnhof dat in 1998 door Unesco werd ingeschreven op de lijst van het Werelderfgoed samen met de dertien best bewaarde begijnhoven in Vlaanderen.

De historische kern van de gemeente Dendermonde werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter stelselmatig geplunderd en in brand gestoken met uitzondering van de aangeslagen complexen. Ten gevolge hiervan wordt onder meer de Grote Markt gekenmerkt door een symbiose van historische bebouwing en 'nieuwbouw' in wederopbouwstijl. De gespaarde historische gebouwen, waarvan er enkele opklimmen tot de 17de eeuw, herinneren stilistisch en typologisch aan de verdwenen bouwstijlen. Het gotische stadhuis met belfort en voormalige lakenhal dateert uit de 14de eeuw; het belfort, gebouwd onder leiding van bouwmeester Michiel van Melbrouc werd in 1999 door Unesco erkend als werelderfgoed. De beeldbepalende gebouwen in wederopbouwstijl werden ter vervanging van vernielde panden ingeplant op de historische site van de Grote Markt. Hierbij werd rekening gehouden met de oorspronkelijke rooilijn en perceelgrenzen. De realisatie van deze 'invularchitectuur' getuigt van de historiserende visie op de wederopbouw, waarbij een romantisch beeld van een historisch ontwikkelde bebouwing gesuggereerd werd.

In tegenstelling tot het verstedelijkte karakter van Dendermonde, zijn de overige deelgemeenten eerder landelijk van uitzicht, elk met een eigen parochiekerk zoals de parochiekerk Sint-Appolonia van Appels en karakteristieke burgerwoningen. Vele kapellen, onder meer de Onze-Lieve-Vrouw van Lambroeckkapel van Oudegem, eenvoudige dorpswoningen als gekoppelde dorpswoningen in Sint-Gillis en een aantal verspreide hoevecomplexen zoals vervolledigen het geheel.

Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2010


Relaties

Is deel van

Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Grote Markt 20, Guldenhoofdstraat 1 (Dendermonde)
Voormalige afspanning en herberg "Het Gulden Hoofd" met doorgang naar de Guldenhoofdstraat, thans aan de Grote Markt ingericht als café "Barleys" en aan de Guldenhoofdstraat als "Paddy’s Irish Pub".


Grote Markt 28 (Dendermonde)
Begin 19de-eeuws burgerhuis volgens de literatuur opgetrokken op de plaats van de 14de-eeuwse herberg "De Hert" (1375). Circa 1828 ingericht als apotheek Bruylant – Van Aerde door apothekerszoon Franciscus Henricus Bruylant.


Leo Bruynincxstraat 34 (Dendermonde)
Arbeidershuis van een gelijkaardig type als de aanpalende huizenrij nummer 28-32.