Rustoordstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Oostkamp, ten westen van de Sint-Pieterskerk (confer Gemeenteplein zonder nummer) en het Sint-Pietersplein gelegen. De straat vertrekt van de Kortrijksestraat en loopt tot aan het kruispunt met de Loppemsestraat, de Majoor Woodstraat, de Walstraat en het Arentsplein. De straat, die in de plaats van Rustoordstraat ook wel Hospitaalstraat wordt genoemd, ontleend zijn naam aan het rustoord Sint-Jozef dat er in 1908 wordt gesticht.
Het straatracé behoort tot één van de oudere van de gemeente cf. reeds afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601), lopende in het verlengde van de Walstraat. Eertijds samen met de Walstraat zogenaamd "Cortrycksche Heerweg". Op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op het initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), echter moeilijk herkenbaar maar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) samen met de Walstraat officieel opgenomen als "Chemin n° 14", omschreven als "Chemin de la route de Courtrai à Bruges à la même route", zogenaamd "Knokstraetje". In de eerste helft van de 19de eeuw lijkt de straat quasi volledig onbebouwd op het kleine, dwars op de straat gebouwde hoevetje (nr. 11) na. Zelfde situatie circa 1900 cf. de kaart van het Militair Cartografisch Instituut. Circa 1870 overweegt men in de Oostkampse gemeenteraad om in Oostkamp een hospitaal op te richten, mede door de bedreiging van de cholera-epidemieën die toen heersen in het Brugse. In 1906 komen het Armbestuur van Oostkamp en het Gesticht Sint-Joseph te Kortrijk tot een akkoord om een "Hospitaal-Oud-Mannenhuis" te Oostkamp te stichten. Enkele zusters van de Heilige Familie zullen vanuit Kortrijk naar Oostkamp gestuurd worden. In 1908 wordt het Sint-Jozefs-Rustoord gebouwd naar ontwerp van architect Alfons De Pauw en nog in hetzelfde jaar plechtig ingewijd cf. herdenkingsplaat "DIT HUIS IS GEBOUWD EN GESTICHT TEN JARE O.H.J.CHR. 1908 DOOR DEN EERWEERDEN HEER DAMBRE PASTOR JUBILARIS IN DAT JAAR WAREN DE WELEDELE HEER ALB. PEERS DE NIEUWBURGH BURGEMEESTER VAN OOSTCAMP; DE E.H.H. CHRISTIAENS ALGEMEENE BESTUURDER EN DE ZEER EERWEERDE MOEDER ROSA ALGEMEENE OVERSTE DER ZUSTERS VAN DE H. FAMILIE TE KORTRYK. MR. ALF. DE PAUW WAS ER DE BOUWMEESTER VAN". In de jaren 1970 is het complex afgebroken en vervangen door het nieuwe Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef (Sint-Jozefsdreef nr. 5). Ten zuiden van de straat wordt tegelijkertijd de Billanderstraat aangelegd.
Thans quasi loodrechte straat met recent vernieuwd wegdek en voetpaden. Gevarieerde, doch weinig kwalitatieve bebouwing cf. o.m. hedendaagse appartementsgebouwen. De straat wordt aan de oostkant gedomineerd door de achterbouwen en de op-/uitritten van de bebouwing langs de Brugsestraat; de westkant met quasi volledig aaneengesloten lintbebouwing, die voornamelijk dateert van de 1960-1990, aansluitend bij de toen aangelegde verkaveling het Zwarte Gat. Aan de westzijde uitzonderlijk ook oudere bebouwing cf. nrs. 3 en 5: eind 19de-eeuwse woningen van bruine baksteen en twee bouwlagen met een muizentandfries. Het rustoord is gelegen tussen de Billanderstraat en de Sint-Jozefsdreef (Sint-Jozefsdreef nr. 5).

BOULJON B., Het Oostkamp, Ruddervoorde, Hertsberge en Waardamme van toen. Een verzameling foto's van de vier Oostkampse deelgemeenten in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, Brugge, 1984, p. 15.
BOULJON B., Oostkamp, Hertsberge, Ruddervoorde en Waardamme in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1981, nr. 89.
CLAEYS G., Kroniek van Oostkamp, Brugge. 1985, p. 366-368.