Geografisch thema

Ginstestraat

ID
12624
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12624

Beschrijving

Landelijke weg aan de zuidzijde van de Gentstraat in de uiterst oostelijke hoek van de gemeente, met licht gebogen zuidwaarts verloop, doorlopend op het grondgebied van Oostrozebeke onder de naam Vijf Eikenstraat. Tot circa halverwege de 20ste eeuw "Vijf Wegenstraat" genoemd; thans genoemd naar het gehucht de Ginste (Oostrozebeke), dat in 1942 een zelfstandige parochie wordt en waarnaar de weg leidt.

Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 vermeld als "straete van de Vuylpanne naer het goet te Moels" met sporadische, landelijke bebouwing; "De Vuylpanne" is een oude herberg die gesitueerd wordt ten noordwesten van de weg, langs de Gentstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) onderdeel van de "Sint-Amandstraet" of van de "weg van aen de brug genaemd de Berdelenbrug leydende naer Thielt en op verscheydene gedeelten Oost Roosebeke en Meulebeke grensscheydende".

Woon- en agrarische functie. Beperkte bebouwing op het grondgebied van Meulebeke, onder meer enkele hoeves met 20ste-eeuwse bestanddelen, aangevuld met vrijstaande eengezinswoningen daterend uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Bij nummer 1, recente grote loods met boven de inrijpoort een beglaasde nis in mijtervormige omlijsting, waarin beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

  • BOUCKHUYT L., De kapellekensbaan, een inventaris van de Meulebeekse veldkapellen, Meulebeke, 1994, p. 157.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 88.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ginstestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12624 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.