Lakenstraat

Beschrijving

Doodlopende landelijke weg aan de zuidzijde van de Paanderstraat. Wellicht zogenaamd naar de aan de oostzijde gelegen Slaaplakenbeek of verwijzend naar de bloeiende middeleeuwse textielnijverheid. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 weergave van de "straete van Roosebeke naer Meulebeke" met verspreide landelijke bebouwing en doorlopend tracé tot aan de grens met Oostrozebeke; tevens verbonden door een haakse wegel met de huidige, grosso modo evenwijdig lopende Aststraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) gekend als "Sprielwegel" of "voetweg van d' hoeve Albert Devolder naer degene Jan Rebry met eenen zijde tak leydende naer den weg genaemd Kortrijkstraet", waarbij de haakse verbindingswegel met de Aststraat verdwenen is en het zuidelijke deel nog enkel een smalle landwegel is.

Sterk verspreide hoevebebouwing; tevens tuinbouw (serres). Nummer 2, hoeve waarvan de site met twee losstaande volumes in het landboek van 1654-1656 weergegeven wordt; grosso modo zelfde configuratie, doch uitgebreide gebouwen weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1846). Huidig erf met open, witgeschilderde betonnen afsluiting met draad en schapenweide ten zuiden toegankelijk via buisleuninghek; 20ste-eeuws woonhuis aan de straat en oudere, haakse bakstenen stalvleugel onder zadeldak (mechanische pannen) met muurankers, tweedelige staldeurtjes en recenter laadvenster onder zadeldakje.

Auteurs: Callaert, Gonda