Veldmolenstraat

Beschrijving

Korte, rechte straat in de wijk en parochie 't Veld, gelegen in de noordwestelijke hoek van de gemeente, tussen de Bruggesteenweg ten oosten en de Sint-Antoniusstraat ten westen. Zogenaamd naar de "Veldmolen", een houten korenwindmolen met oudste vermelding in 1641, eertijds opgericht aan de grens met Ardooie als bezit van de heerlijkheid Bosterhout, heropgericht na brandstichting tijdens de eind 16de-eeuwse godsdiensttroebelen en opnieuw, ditmaal definitief, vernield door brand in 1858 (zie Bruggesteenweg).

De aanleg van de straat wordt in 1937 in het kadaster geregistreerd als onderdeel van de in 1936 opgerichte en uitgebouwde parochie Sint-Antonius van Padua (zie Sint-Antoniusstraat).

Woonfunctie. Onderbroken 20ste-eeuwse rijbebouwing van twee bouwlagen onder plat dak of pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat).
Enkele eenvoudige, half vrijstaande interbellumwoonhuizen met roodbakstenen lijstgevels en gecementeerde of natuurstenen plint. Nummer 1, enkelhuis gebouwd in 1940 met inkom tussen afgeronde zijmuurtjes onder rechte luifel; achterliggende loods gedateerd in top "1941", onder licht hellend zadeldak (nok loodrecht op straat) met nieuwe poort, bovenlicht met verticale roedeverdeling en beglaasde spitsboognis in gecementeerde omlijsting met kruis, waarin beeldje van Sint-Antonius met Kind. Nummer 4, woonhuis in 1938 gebouwd met driezijdige bovenerker en kleurrijk materiaalgebruik in de straatgevel, onder meer geelbakstenen geajoureerde banden en doorlopende granitolateien boven de rechthoekige muuropeningen.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVI, Brugge, 1935, kolom 183.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 46.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 104-105.

Auteurs: Callaert, Gonda