Heide

Beschrijving

Gehucht in het zuiden van de gemeente, op de grens met de gemeente Lede en de gelijknamige straat, vroeger "weg van Lede naar Wichelen" genaamd. Via een zijwegel, Peperstraetje genaamd, bereikt men de site van het verdwenen zogenaamde "Kasteel Zype" met nog deels bewaarde grachten, gekend door carthografisch materiaal en literatuur.

Oorspronkelijk indrukwekkende site met walgrachten met afzonderlijk omgracht opperhof en neerhof, omgeven door verschillende dreven, in het bezit van de heren van Wichelen. In 1789 als "kasteelgoed te Zype, met neder-hof, kapelle, wallen, dreven" verkocht aan Theresia Amelot, weduwe van jonkheer Pieter de Loose uit Gent. Volgens De Potter en Broeckaert eind 18de eeuw gebruikt als kostschool en laatste resten van het domein, namelijk het neerhof, nog opgetekend op de Poppkaart (circa 1860), afgebroken in de jaren 1860.

Op de splitsing van de veldwegen aan de site, boomkapel Nood Gods aan geknotte wilg.

Lange straat met nog landelijk karakter en verschillende kleinschalige hoeven en boerenarbeidershuizen, met nog 19de-eeuwse kern doch meestal aangepast (nummers 27, 40, 41).

• Rijksarchief Gent, Fonds Desmanet de Biesme, nummer 1473.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen. Vierde reeks. Arrondissement Dendermonde. Derde deel. Wichelen, Wieze, Zele, Gent, 1893.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena