Kerkdreef

Beschrijving

Straat in het huidige centrum van Beveren-Leie. De straat vertrekt van de Kortrijkseweg en loopt in de noordwestelijke richting naar de Kleine Heerweg. Straat genoemd naar de Sint-Jan de Doperkerk die zich op het Kerkplein aan de oostzijde van de straat bevindt.

De straat bevindt zich in het voormalige gebied van het oude Frankische domein Handelinghem (latere goed "Te Anzegem", Kortrijkseweg nummer 220). Dit domein wordt circa 950 door graaf Arnulf geschonken aan de Sint-Pietersheerlijkheid. Op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën, wordt de nog onbebouwde straat aangeduid als "Leendreve"; de straat eindigt ter hoogte van de huidige Koning Albertstraat. De weg loopt door de fonciergronden van het leenheerschap Anzegem en verbindt het goed "Te Anzegem" aan de overzijde van de steenweg Kortrijk-Gent met belangrijke stukken akkerland die ze bezit in de buurt van de Grote Heerweg. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, aangeduid als "Leendreve van 't goed te Ansegem". De benaming "Leendreve" of "Leendreve van 't Goed t'Anzeghem" wordt behouden tot de Franse revolutie. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat weergegeven als "Barmstraet" met als aanduiding "Chemin n° 10" en omschrijving "Chemin de celui dit Roestraet à la ferme Vandeputte" (de Barmstraat loopt van de Koning Albertstraat tot aan de huidige Deken De Bostraat). Op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (1911) nog steeds onbebouwd.

Nadat op 23 mei 1940 de parochiekerk van Beveren-Leie wordt opgeblazen door Belgische troepen, beslist het gemeentebestuur om de dorpskern van Beveren-Leie te verplaatsen van de Sint-Jansstraat naar het zuidelijke gedeelte van de toenmalige Barmstraat (huidige Kerkdreef). In 1947 bouwt het gemeentebestuur een noodkerk aan de oostzijde van de straat (tegenover de huidige Koning Albertstraat). Op kerstdag 1947 wordt de nieuwgebouwde noodkerk in gebruik genomen. De noodkerk is een sober gebouw (type vlashangar) met een stalen skelet, muren in betonstenen en afgedekt met asbestcementgolfplaten. Het verlaagde plafond in platen van gestampt karton moet de dakconstructie verbergen. Kort vóór 1950 wordt de straat doorgetrokken tot aan de Kortrijkseweg. In de jaren 1950 wordt de toenmalige Kerkdreef voorzien van een betonverharding.

Ingenieur J. Demeyere uit Kortrijk maakt in 1955-1956 een plan op voor het nieuwe dorpscentrum. In 1955 wordt het gemeentehuis van Beveren-Leie aan de westzijde van de straat gebouwd naar de plannen van architect Kint uit Kortrijk (nummer 23). Reeds in 1960 is er sprake van het "Dorp". In 1965 wordt er begonnen met de rijkslagere school (rechts van nummer 23). In 1971 wordt de straat herdoopt in Pastoor Lebbelaan, naar Ernest Lebbe die onderpastoor was van Beveren in 1892-1922 en pastoor van Beveren in 1922-1936, en worden er linden aangeplant langs de straat. Met de bouw van de nieuwe parochiekerk aan het Kerkplein in 1970 wordt de voormalige noodkerk uitgerust als feest- en sportzaal. In de jaren 1980 is de voormalige noodkerk in gebruik als "de Gemeentezaal". Naast het gemeentehuis onthult men in 1987 het beeldhouwwerk "De Bouwer", vervaardigd door Willem Vermandere (° 1940) in opdracht van de bouwonderneming Huyzentruyt. Bij de algemene herschikking van straatnamen in 1990 wordt de E. Lebbestraat herdoopt in de Kerkdreef. De voormalige noodkerk, lange tijd in gebruik als sport- en feestzaal, wordt in 1995 gesloopt. Op het einde van de 20ste of het begin van de 21ste eeuw wordt de sporthal opgetrokken achter het gemeentehuis en op 19 mei 2006 wordt het ontmoetingscentrum "De Kernelle" geopend.

Korte, rechte straat met wegdek van betonplaten. Gesloten en halfvrijstaande woningen, aan het begin van de straat daterend vanaf de jaren 1950 en aan de oostzijde van de straat (ten noorden van het Kerkplein) daterend van het einde van de 20ste of het begin van de 21ste eeuw. Voorts openbare gebouwen aan de westzijde van de straat, onder meer het gemeentehuis van 1955 met het aanpalende ontmoetingscentrum "'t Klokhuis" (nummer 23), de verlaten en verwaarloosde paviljoenen van de voormalige rijkslagere school van 1965 (nummer 43), de eind 20ste- of begin 21ste-eeuwse sporthal van Beveren-Leie (achter nummer 23) en het ontmoetingscentrum "De Kernelle" van 2006 (rechts van nummer 23)

• DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie, in De Gaverstreke, jg. 11, 1983, p. 468-469.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie (2), in De Gaverstreke, jg. 12, 1984, p. 473-474.
  • DUCATTEEUW E., De Beverse noodkerk afgebroken, in De Gaverstreke, jg. 23, 1995, p. 655-656.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie