Landelijke weg, loopt vanaf de Brugsestraat tot aan de Plaatsebeek en vanaf daar in een hoek van 90° via een aardewegel doodlopend op het erf van nummer 6. De naam verwijst wellicht naar de zompige, vochtige ondergrond.
De weg staat niet op de Ferrariskaart (1770-1778), de omgeving is er aangeduid als bosrijk gebied, en ook niet op de Atlas der Buurtwegen (1844). Zowel op een kadastrale kaart uit de Napoleontische periode als op het primitief kadasterplan is het begin van de straat afgebeeld als voetweg vanuit de Berkenhagestraat die even voorbij de enige bebouwing (zie nummer 1) doodloopt op een bos. Klythoek komt voor als wijknaam Baillus Hoek in de oorspronkelijke kadastrale legger (circa 1830). Op een militaire kaart van 1861, herzien in 1911 en op de militaire kaart opgesteld door de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog, is het wegdeel tot aan de Plaatsebeek al aangelegd.
Schaarse, verspreide hoevebouw eventueel in kern opklimmend tot circa 1800 (zie nummer 1).
Militaire stafkaart, 1861, herzien in 1911.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
DECEUNINCK V., Zedelgem gedurende de Eerste Wereldoorlog, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis pastoor Ronse, jg. 12, nr. 2, 1991, p. 67-80.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)