Inventarisatie bouwkundig erfgoed Zedelgem (geografische inventarisatie: van tot )
Straat met een eerder recht tracé vanaf het kruispunt met de Steenstraat en Zeeweg Zuid in noordelijke richting lopend naar de gemeente Bekegem (Ichtegem) waar de weg wordt verder gezet als Zeeweg. Historisch is de Zeeweg een invalsweg naar Torhout en vormt voor de aanleg van de gekasseide weg Torhout-Wijnendale-Oostende (tweede stuk in 1775) de belangrijkste en kortste verbinding met de zee. Het noordelijk wegdeel volgt tot de kruising met de Eernegemsestraat het verloop van de Zeewegbeek.
Maakt samen met Zeeweg Zuid deel uit van een Romeins diverticulum die Oudenburg met Doornik verbindt over Aartrijke, Torhout, Gits, Roeselare en Kortrijk. Te Aartrijke kruist de Zeeweg de Steenstraat, eveneens een Romeinse weg.
De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bomen en met schaarse hoevebouw. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) samen met Zeeweg Zuid deel uitmakend van Chemin n° 2, "Groote weg van Bekeghem naer Thourout passerende door de Gemeente Aertryce langs de Herberg de Dry Zwaluwen".
Landelijke straat gekarakteriseerd door verspreide landelijke bewoning (nummer 19). Op de hoek met de Ichtegemsestraat ligt de beeldbepalende en historische herberg en hoeve *"De Drie Zwaluwen", beschermd bij K.B. van 18/12/1971 (zie Ichtegemsestraat nummer 8). Bij nummer 1 is een pottenbakkersatelier gevestigd. Het huis aan de straat met uitzicht van circa 1900 is opgetrokken in rode, verankerde baksteen met gele baksteen voor de doorlopende banden en strekken en rondbogig gevelkapelletje met omlijsting in gesinterde baksteen.
In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat ten zuiden van de Eernegemsestraat loopt door de relictzone "Plateau van Wijnendale en Aartrijke".
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Omvat
Kapel Onze-Lieve-Vrouw
Is deel van
Aartrijke
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Zeeweg Noord [online], https://id.erfgoed.net/themas/15873 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Gemeente Zedelgem
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.